В Японії спростували чутки щодо можливого скасування чи перенесення літньої Олімпіади

27.01.2021
В Японії спростували чутки щодо можливого скасування чи перенесення літньої Олімпіади

Близько 80% японців виступають за відміну або ще одне перенесення Олімпіади-2020 в Токіо. (Фото з сайта news18.com.)

Нещодавнє соціологічне опитування, проведення японським виданням Kyodo News, засвідчило, що близько 80% японців виступають за відміну або перенесення Олімпійських ігор, які мають відбутися влітку 2021 року в Токіо.

 

Подібна категоричність місцевого населення ставить під сумнів проведення важливих для олімпійського руху стартів, вчасно відбутися котрим минулого року завадила коронавірусна пандемія.


Нова хвиля зростання в Японії випадків коронавірусної інфекції призвела до того, що у найбільш густонаселених префектурах країни влада нещодавно проголосила надзвичайний стан. А проведення в Токіо Олімпіади, як вважають японці, точно не сприятиме боротьбі з епідемією.


А британське видання The Times, посилаючись на високопоставленого чиновника в уряді, повідомило, що влада Японії негласно вирішила, що Олімпіаду в Токіо потрібно відмінити.

 

Неназване джерело повідомляє, що ніхто в Уряді не хоче першим оголошувати неприємну новину, тож наразі там шукають можливість красиво «вийти з гри». Зайвого хвилювання й тривоги щодо долі Олімпіади-2020 додала інформація про зникнення в «Твіттері» аккаунта, присвяченого Іграм у Токіо.


Паралельно з цим з’явилася інформація, що до Міжнародного олімпійського комітету надійшла пропозиція від керівника фінансового управління американського штату Флорида з пропозицією перенести туди майбутні літні Ігри. Однак у МОК наголосили, що ніяких пропозицій подібного роду до них не надходило.


У коментарі ж Kyodo News головний «олімпієць» планети Томас Бах заявив, що жодного «плану Б» не існує.

 

«Наразі  у нас немає ніяких підстав вважати, що Олімпійські ігри в Токіо не будуть відкриті 23 липня на Олімпійському стадіоні в Токіо. Ми повністю віддані тому, щоб ці Ігри були безпечними й успішними», — заявив очільник МОК.


Демонструє оптимізм у цьому питанні й прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга, переконливо заявляючи, що його країна обов’язково проведе Олімпіаду влітку 2021 року.

 

Днями, виступаючи перед парламентом, він заявив:

 

«Ми продовжимо підготовку, вживатимемо заходів для боротьби з інфекцією й повернемо надію цьому світу. Олімпіада в Токіо доведе, що людство перемогло коронавірус».


У своїй спільній заяві організатори Ігор-2020, Міжнародний олімпійський i паралімпійський комітет наголосили, що вони повністю сконцентровані на безпечному проведенні масштабної події влітку цього року в Токіо:

 

«Немає сумнівів, що Олімпіада-2020 відрізнятиметься від попередніх олімпійських стартів. Однак ми переконані, що прийняті нами надійні заходи дозволять Іграм відбутися й пройти в безпечній атмосфері». За словами Томаса Баха, вже напрацьовано цілий набір інструментів, і залежно від обставин частина з них буде використана для забезпечення максимальної безпеки усіх учасників глобальної події.


Водночас, як наголошує голова оргкомітету «Токіо-2020» Есіро Морі, максимального прояснення ситуації навколо майбутнього Ігор слід чекати на початку весни, спостерігаючи за тим, чи 25 березня розпочнеться естафета олімпійського вогню, чи її буде відкладено.