Рекорди глобального потепління: через зміни клімату Київ «перемістився» на 500 км на південь

26.01.2021

Не так давно завершився 2020 рік, який для більшості з нас запам’ятається як рік пандемії «Ковід-19».

 

Водночас дехто може запам’ятати його і як найтепліший рік у своєму житті. Більше того, минулий рік у Києві і, ймовірно, в усій Україні був найтеплішим за всю історію спостережень, починаючи з 1881 р.

 

Середньорічна температура повітря минулого року, за даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, де щойно узагальнено матеріали спостережень, досягла 10,9 °С, що на 0,3 °С вище за попередній максимум 2019 року.

 

Рекордно висока температура спостерігалася другий рік поспіль, чого також ніколи не було. Отже, глобальне потепління стало очевидною реальністю.


Протягом періоду спостережень температура в Києві підвищилася приблизно на 3 °С і стала такою, як колись була в Одесі. Водночас в Одесі вона стала такою, як колись була в Бухаресті. Отже, залишаючись на місці, Україна ніби змістилася на 400–500 км на південь.


Ще ніколи в Україні не було такої теплої і безсніжної зими, як зима 2019-2020 років. Навіть минулорічний січень — місяць, що вважається найхолоднішим, — виявився з плюсовою температурою.


Відсутність снігу позначилася на тому, що у квітні вперше за багато-багато років сухим виявився ґрунт на полях. На щастя, рятівними виявилися значні опади у травні. Водночас сумарна їх кількість за рік усе ж була меншою за норму.


До цього можна додати, що 2020 рік був останнім роком тридцятирічного періоду, для якого кліматологи узагальнюють середні значення. Це стосується метеостанцій у всьому світі аби можна було порівнювати дані в різних куточках Землі.


Зрозуміло, що середня температура повітря у 1991—2020 роках виявилася вищою, ніж у 1961—1990 рр., і це стосується всіх місяців без винятку.

 

Найбільшими стали зміни в січні-лютому і серпні, найменші — у травні та в жовтні-грудні.


Порівняно з попереднім 30-річним періодом у Києві трохи поменшало опадів. Як наслідок — клімат у місті став більш посушливим, ніж раніше.


І хоч рік лише почався, його перші дні, окрім похолодання на Водохрещу, також виявилися значно теплішими за норму.


Багаторічні зміни температури повітря в Києві.


Внутрішньорічний розподіл температури повітря Києві.

 

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
Олена ДОНІЧ