Коронавірус: Європа до літа матиме імунітет, а Ізраїль почав вакцинувати підлітків

26.01.2021

Ізраїль є світовим лідером у боротьбі з пандемією COVID-19: від початку кампанії масової вакцинації від коронавірусу, що стартувала в цій країні 19 грудня, першу дозу вакцини отримали понад 2,5 мільйона людей з усього 9-мільйонного населення.

 

З них один мільйон вже отримав і другу дозу. Про це на своїй сторінці у Twitter 24 січня написав міністр охорони здоров’я країни Юлій Едельштейн.

 

Він також повідомив, що, за даними досліджень, перша доза вакцини підвищує захист від можливого зараження на 30 відсотків, а також спостерігається зменшення кількості госпіталізацій і менш важкий перебіг захворювання.


Ізраїль також став однією з перших країн у світі, які почали вакцинацію від COVID-19 підлітків, повідомила в неділю, 24 січня, агенція dpa. Як відомо, ізраїльський уряд домовився про поставку кількох мільйонів доз вакцини від BioNTech/Pfizer ще на ранньому етапі досліджень.

 

Успіхи в кампанії з вакцинації пояснюють кількома факторами: відносно невелика територія країни, наявність вакцини й сучасна цифрова система охорони здоров’я. Кожен громадянин в Ізраїлі має медичну страховку в одній із чотирьох недержавних лікарняних кас. Тепер же вакцинацію проводять в усіх лікарнях, клініках та у спеціально створених для цього мобільних центрах.


Тим часом на саміті лідерів країн ЄС минулого тижня очільники європейських держав вирішили не закривати внутрішньоєвропейські кордони, натомість обмежилися рекомендацією «відмовитися від непотрібних переміщень усередині ЄС».

 

Під час саміту, який відбувався засобами відеозв’язку, президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що його країна з неділі 24 січня буде вимагати у всіх без винятку прибулих негативний результат ПЛР, зроблений максимум за 72 години до в’їзду. Раніше такий запобіжний захід був введений лише для приїжджих із країн, що не входять до Євросоюзу, тепер ця вимога діє і для європейців.


Під час відеоконференції, яка тривала понад чотири години, лідери 27 країн заявили, що готові збільшити число тестів ДНК для виявлення нових штамів коронавірусу. А також пообіцяли вакцинувати 70% дорослого населення до літа 2021-го і 80% медичних працівників і осіб старше 80 років — вже до березня цього року.