Оптимістичний прогноз: Юлія Джима здобула першу для України медаль Кубка світу-2021

26.01.2021
Оптимістичний прогноз: Юлія Джима здобула першу для України медаль Кубка світу-2021

Титулована Юлія Джима принесла збірній України першу медаль на біатлонному КС-2020/2021. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Найсильніші стріляючі лижники та лижниці України провели останній перед стартом «мундіалю» етап Кубка світу.

 

Сьома за ліком стадія цього турніру, котра проходила в італійській Антхольц-Антерсельві, принесла «синьо-жовтим» першу від початку сезону медаль. Довгоочікуваний приз зі срібним відливом в індивідуальній гонці виборола Юлія Джима.

 

Демонструючи на КС-2020/2021 загалом нестабільні результати, в італійських Альпах підопічній колишнього наставника жіночої збірної України, словенця Уроша Велепця, вдався практично ідеальний старт.


Юлія виявилася однією з двох учасниць перегонів, хто без промахів пройшов усю дистанцію. І нехай за чистим ходом на лижні досвідчена спортсменка показала лише 35-й час, відмінна робота на стрільбищі — без додаткових хвилин — дозволила титулованій українці піднятися на кубковий п’єдестал.


«Сьогодні, мабуть, мій день. Я дуже рада, що мені вдалося закрити всі мішені на чотирьох рубежах! Погода сьогодні дуже хороша, оскільки я люблю сніг, особливо свіжий. Траса в гарному стані. Висота, звичайно, давала про себе знати, біглося дуже нелегко. Але коли їхала на фінішне коло, і мені кричали, що я борюся за медалі, це, звичайно, додало сил. Мені вдалося дотерпіти, і я друга!» — оцінила гонку Джима.


Приємним сюрпризом для українських шанувальників біатлону завершилася й чоловіча «індивідуалка». Лише 0,3 секунди не вистачило 24-річному представнику Сумщини Антону Дудченку, аби потрапити в «призи».


«Сьогодні й лижі дуже добре працювали, за що велике спасибі сервісу, і на рубежі все вийшло. На останньому колі я зробив усе, що зміг. На жаль, програв 0,3 секунди, але це спорт, тим він і цікавий. Я б сказав, що зараз більше радію, ніж розчарований показаним результатом», — так відгукнувся про своє підсумкове п’яте місце Антон Дудченко.


Раніше спортсмену не вдавалося підніматися на такі високі позиції в Кубку світу. Тож участь Антона в гонці з масовим стартом, де змагаються 30 найкращих спортсменів етапу, стала для нього приємним змагальним бонусом.

 

Про додаткове випробування, котре було насичене внутрішніми переживаннями й завершилося для спортсмена скромним 25-м результатом, Дудченко сказав: «Сьогодні було нелегко бігти, а на стрільбищі добре відпрацювати завадили емоції».


Водночас досвідчена Джима у «мас-старті» почувалася значно впевненіше й завершила перегони на десятому місці. А от в естафеті Юлію Джиму знову лихоманило.

 

Під час командної гонки на шостому етапі в Обергофі титулована біатлоністка примудрилася на своєму етапі заробити два штрафнi кола під час стрільби лежачи.

 

В Антерсельві Джимi вдалося уникнути глобального провалу, однак п’ять додаткових патронів (найбільше поміж колег по квартету) усе ж використала.


Тож, як і в попередній естафетній гонці, капітану команди Олені Підгрушній довелося боротися за невисоке восьме місце. Його ветеран «синьо-жовтих» виборола у відчайдушній суперечці (крапку в ньому поставив лише фотофініш) iз представницею Швейцарії. Аналогічну позицію в командних перегонах показали й вітчизняні біатлоністи.


Підсумовуючи результати сьомого етапу КС, головний тренер збірної України Юрай Санітра висловив оптимістичне припущення, що на чемпіонаті світу в Поклюці (10-21 лютого) й чоловіча, й жіноча команди зможуть показати пристойний результат.


Головне, за словами словацького спеціаліста, уникнути прорахунків у завершальній підготовці до головного старту сезону. А готуватися до ЧС практично вся українська збірна буде безпосередньо на місці проведення «мундіалю».

 

«Вважаю, буде краще, якщо ми перед змаганнями приїдемо до Поклюки: зможемо познайомитися з трасою, зі стрільбищем. Якщо все буде в порядку зі здоров’ям, то я думаю, що наша команда, як чоловіча, так і жіноча, буде дуже сильною», — наголосив Юрай Санітра.