Через Лукашенка: Білорусь позбавили права на проведення ЧС-2021

22.01.2021
Через Лукашенка: Білорусь позбавили права на проведення ЧС-2021

Хокеїсти збірної Білорусі не матимуть господарського статусу на майбутньому ЧС-2021 із хокею. (Фото з сайта pribalt.info.)

Через незавершену пандемію коронавірусу в Міжнародній федерації хокею на льоду, як і минулого року, в 2021-му вирішили відмовитися від проведення великої частини турнірів планетарного рівня, зокрема й чемпіонату світу в третьому за силою дивізіоні, де виступає збірна України.

 

Натомість удруге скасовувати «мундіаль» елітних збірних IIHF не стала, хоча й внесла корективи в питання, пов’язане з місцем проведення турніру.


Раніше планувалося, що ЧС-2021 удвох приймуть Латвія та Білорусь, однак з огляду на нестабільну політичну ситуацію у наших північних сусідів Міжнародна хокейна федерація вирішила позбавити Білорусь права проведення елітного хокейного форуму.

 

Багаторічний очільник Білорусі Олександр Лукашенко, перемогу котрого на останніх президентських виборах не визнали в багатьох країнах світу, таке рішення назвав повною ганьбою.


При цьому керівник федерації хокею Білорусі Дмитро Басков наголосив, що білоруська збірна не планує відмовлятися від участі в самому чемпіонаті.

 

«Ми дуже поважаємо працю спортсменів, тому не маємо морального права діяти так, як наші опоненти, забираючи у хокеїстів мрію, а у вболівальників — улюблену команду», — заявивив білоруський функціонер.


Загалом, у Міжнародній федерації хокею довгий час намагалися залишити за Білоруссю господарське право на хокейний «мундіаль», сподіваючись на те, що принцип «спорт поза політикою» спрацює.

 

«Ми робили все, аби чемпіонат світу можна було використати як інструмент примирення, аби допомогти вирішити соціально-політичні проблеми, котрі мають місце в Білорусі, й знайти позитивний шлях уперед», — наголошував президент IIHF, швейцарець Рене Фазель. Утім під тиском головних спонсорів «мундіалю», котрі заявили про можливість припинення фінансування, Рада Міжнародної федерації хокею прийняла важке для себе рішення.

 

«Хоча Рада IIHF вважає, що чемпіонат світу з хокею не повинен викори­стовуватися з політичною метою жодною зі сторін, вона визнає, що проведення цього заходу в Мінську не буде доречним, тоді як є набагато серйозніші проблеми, а пріоритетом є безпека команд, глядачів і посадовців», — заявив Фазель.


Тепер у Міжнародній хокейній федерації розмірковують над новою локацією для майбутнього турніру.


Варіант, що Латвія самотужки зможе провести ЧС за участі 16 елітних збірних планети, майже не розглядається, оскільки в країні є лише одна необхідна для хокейних змагань найвищого рівня арена. Відтак серед імовірних партнерів Риги в прийомі «мундіалю» називають Данію та Словаччину.

 

«У данському Хернінгу в умовах пандемії був організований жіночий чемпіонат Європи з гандболу, там уже є вся необхідна інфраструктура. Братислава блискуче провела чемпіонат світу з хокею в 2019 році, там дуже хороша арена. У нас чемпіонат світу буде в травні-червні 2021-го, і якщо робити тимчасову арену, як хочуть у Латвії, то у нас можуть виникнути проблеми з погодними умовами та якістю льоду», — наголошує керівник світового хокейного господарства.