Катерина Бех виграла «бронзу» на етапі Кубка IBU в Арбері

22.01.2021
Катерина Бех виграла «бронзу» на етапі Кубка IBU в Арбері

На етапі Кубка IBU в німецькому Арбері ексросіянка Катерина Бех принесла збірній України «бронзу» в короткій індивідуальній гонці. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

У нинішньому сезоні найкращі вітчизняні біатлоністи не надто радують своїх шанувальників.

 

Після шести етапів Кубка світу в активі української збірної немає жодної медалі.

 

А після завершення жіночих естафетних перегонів на нещодавньому етапі в Обергофі головний тренер «синьо-жовтих» Юрай Санітра заявив: «Восьме місце — наразі це наш максимум».

 

Командні гонки традиційно вважаються найсильнішою стороною українською біатлону, надто жіночого. Утім навіть вони не здатні принести збірній України нагороди Кубка світу-2020/2021.


Водночас неабиякий прогрес по ходу сезону демонструє лідер вітчизняної чоловічої збірної Дмитро Підручний. Чемпіон світу 2019 року вже двічі по­трапляв на КС до квіткової церемонії й вочевидь надалі продовжуватиме покращувати свою форму, аби в максимальній готовності підійти до лютневого «мундіалю».


Добре проявив себе Дмитро й у естафетній гонці в Обергофі, де «синьо-жовті» показали шостий результат. Упродовж усієї гонки українська четвірка припустилася лише двох промахiв, установивши таким чином національний рекорд за чистотою стрільби в естафетах.


Поки ж біатлонній спільноті України доводиться тішитися здобутками вітчизняних стріляючих лижників i лиж­ниць на етапах IBU, змагання, що мають значно скромніше представництво, дозволяють тренерському штабу «синьо-жовтих» перевіряти найближчий резерв для першої команди.

 

І тут про себе на повний голос заявляє Катерина Бех. До 2018 року біатлоністка захищала кольори Російської Федерації, проте нині значно пожвавлює конкуренцію всередині української команди.


На етапі IBU в німецькому Арбері в індивідуальній гонці короткого формату 22-річна Бех здобула бронзову нагороду, котра стала її найвищим досягненням у перегонах подібного рівня.


«Можу сказати, що я лише розбігаюся, тому в цьому житті все можливо», — зазначила Катерина.

 

На старті нинішнього сезону молода біатлоністка не мала особливих можливостей проявити себе на Кубку світу.

 

Натомість в Арбері Бех отримала повноцінне змагальне навантаження, тож сподівається на кінець січня, коли розпочнеться чемпіонат Європи, вийти на пік своєї форми.

 

За словами спортсменки, ЧЄ в польському місті Душники-Здруй для українських збірників матиме статус відбіркового на чемпіонат світу, тож там вона прагнутиме вибороти путівку на ЧС-2021 у Поклюці.


Федерація біатлону України вже назвала склад «синьо-жовтих» на чемпіонат Європи. Окрім Бех, до жіночого пулу по­трапили Вікторія Семеренко, Анастасія Меркушина, Анна Кривонос та Ірина Петренко (Вавринець).

 

Чоловічу команду складатимуть Артем Прима, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк, Андрій Доценко, Руслан Бригадир. До слова, четвірка останніх виборола «срібло» на етапі Кубка IBU в Арбері, принісши таким чином українському біатлону першу міжнародну нагороду сезону.

 

«Суперники піднесли нам чимало подарунків, тому не можна було втрачати такий шанс», — так прокоментував неочікуваний успіх українського квартету Богдан Цимбал.

 

Позаду себе «синьо-жовті» залишили потужні збірні Франції, Норвегії, Швеції, Росії. Щоправда, можливості втрутитися в боротьбу за «золото» не мали, відставши від переможців — команди Німеччини — на цілу хвилину.