На Полтавщині досі відновлюють після вибуху газопровід «Уренгой — Помари — Ужгород»

15.01.2021

Поблизу села Калайдинці Лубенського району внаслідок розгерметизації магістрального газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород» (діаметром 1 тис. 400 міліметрів) стався вибух із подальшим факельним горінням. У результаті було пошкоджено ділянку трубопроводу довжиною близько 30 метрів.


«До нашої служби зателефонували буквально одразу і повідомили про вибух. За словами місцевих жителів, він був настільки потужним, що його було чутно аж у Лубнах. На щастя, жертв та постраждалих немає, — розповіла речниця Головного управління ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко.

 

— Добратися до місця надзвичайної події було не так просто, адже через плюсову температуру ґрунт там добряче розквасився. Та для наших пожежних ЗІЛів із високою прохідністю це завдання було посильним.

 

Відразу туди направили сім одиниць техніки, згодом — іще три. Були залучені не тільки лубенські, а й пирятинські, миргородські, гребінківські та хорольські рятувальники. Там був i оперативно-штабний автомобіль: у селі Калайдинці було створено оперативний штаб, який працював цілодобово, — сюди стікалася інформація про хід ліквідації аварії».


На місце події одразу ж прибула і слідчо-оперативна група, яка очепила територію, аби оцінити ситуацію й потім зробити певні висновки. Правоохоронці з’ясовують обставини події. За інформацією відділу комунікацій ГУ НП України в Полтавській області, за згаданим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 292 («Пошкодження об’єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів i нафтопродуктопроводів») ККУ. Тривають слідчі дії.


Буквально за лічені хвилини після вибуху трубу перекрили представники Лубенського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів, відповідно, відключивши подачу природного газу, після чого, аби не допустити загазованості місцевості, розпочалося планове спалювання газової суміші в пошкодженій частині. Спочатку факел полум’я був дуже великий — його було видно у ближніх селах, та згодом його інтенсивність почала спадати. Внаслідок відключення ГРС «Вишневе» 17 населених пунктів Лубенського району (загалом 2 тис. 914 домогосподарств) лишилися без газопостачання.


«Працівники метрологічного відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення з Полтави за допомогою газоаналізаторів проводили в населених пунктах заміри з метою виявлення в повітрі небезпечних речовин. І хоч їхнього перевищення i не було виявлено, представники нашої служби все одно педантично продовжували це робити», — повідала про подробиці Світлана Рибалко.

 

До речі, одразу зібралася обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і визначила напрями подолання надзвичайної ситуації.

 

А на місці аварії відбулася виїзна нарада, в якій узяв участь голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов і де, зокрема, розглянули питання відновлення газопостачання. Паралельно працівники газового господарства розпочали відновлювальні роботи.

 

Вони працювали всю ніч, аби зробити обхід пошкодженої ділянки газопроводу й у такий спосіб подати до осель жителів сіл блакитне паливо.

 

А вранці наступного дня, за словами речниці ГУ ДСНС України в Полтавській області, як рятувальники, так і працівники соціальної служби та поліції робили об’їзд і подвірний обхід, оповіщаючи людей, що з такої-то години відновлюватиметься газопостачання, а отже, варто слідкувати за своїми газовими приладами, аби з якоїсь причини в будинку не виникло загазованості.


Усього до цих робіт було залучено 71 працівника та 15 одиниць техніки, із них від служби з надзвичайних ситуацій — 45 осіб та 10 одиниць техніки. Завершивши свою місію, «надзвичайники» покинули місце дислокації.


Тим часом ремонтні роботи тривають. На місці розгерметизації газомагістралі працівники Лубенського ЛВУМГ проводять роботи з формування котловану для того, аби повністю відновити газопровід. Звісно, це робота не одного дня.