Як подолати коронавірус дешевше: Україна закупить китайську вакцину з ефективністю лише 50,38%

15.01.2021

Китайська вакцина проти коронавірусу Sinovac показала «загальну ефективність» 50,38% під час останнього етапу тестувань у Бразилії, передає агенція «Рейтер».

 

Водночас вона була значно більш дієвою для уникнення важких випадків, додають вчені. Дослідження проводив місцевий Інститут Бутантан за участі 13 тис. добровольців.

 

Раніше там повідомляли про дещо вищу ефективність — 78%. На пресконференції у вівторок представники штату Сан-Паулу та дослідники Інституту Бутантан пояснили, що розділили випадки коронавірусної хвороби на шість категорій: безсимптомні, дуже легкі, легкі, два рівні середньої тяжкості та важкі. Перші два — не потребують медичної допомоги.


Ефективність у 78% випадках вакцина показала при врахуванні легкої форми, хворих середньої тяжкості та важких.

 

Коли ж до групи вивчення додали дуже легкі випадки, то ефективність знизилася до 50,3%. Водночас дослідники наполягають, що вакцина стовідсотково ефективна для запобігання важких випадків, повідомляє агенція «Блумберг».

 

Учені загалом вважають результати Sinovac досить непоганими і прогнозують, що вона може знизити потребу хворих у госпіталізації на 78%, додають у китайському виданні «Глобал Таймс».

 

Всесвітня організація з охорони здоров’я вимагає, щоб для затвердження вакцина показувала ефективність принаймні у 50% випадків, тож Sinovac, відповідно до цих досліджень, успішно долає цей поріг.


У грудні стало відомо, що Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.

 

«Україна використовуватиме вакцину Sinovac Biotech для захисту насамперед тих громадян, які мають критичний ризик інфікування, та тих, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією. Щеплення буде безкоштовним», — розповіли в офісі президента перед Новим роком.

 

Одна доза вакцини коштує 504 грн, тож загалом закуплені вакцини коштуватимуть приблизно 965 млн грн. Для порівняння, вакцину від Pfizer/BioNTech Європа закуповує по 15,5 євро. Але оскільки вона потребує введення двох доз, китайська є вдвічі дешевшим варіантом (і майже удвічі менш ефективним).


Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною — діє, використовуючи вбиті вірусні частинки, щоб піддавати імунітет дії вірусу без ризику серйозної реакції на захворювання, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

Для порівняння, вакцини Moderna та Pfizer є мРНК-вакцинами, тобто коли частину генетичного коду коронавірусу вводять в організм, що спонукає його виробляти вірусні білки і цього достатньо для підготовки імунної системи до атаки.


«CoronaVac — це більш традиційний метод [вакцини], який успішно застосовується у багатьох відомих вакцинах, таких як проти сказу», — повідомив Бі-Бі-Сі доцент Луо Дахай з Технологічного університету Наньян у Сінгапурі. Однією з головних переваг Sinovac є те, що її можна зберігати у звичайному холодильнику за температури від +2 до +8 С.


У всіх розвинених країнах світу вже триває вакцинація, а до України, за попередньою інформацією, перша партія вакцини в 700 тисяч доз від китайської компанії Sinovac Biotech має надійти у лютому. Нею почнуть вакцинувати групи ризику — перш за все лікарів.


Проте є кілька умов, за яких ця вакцина має надійти в Україну і за яких має початися щеплення від COVID-19, розповів у розмові з Бі-Бі-Сі Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики. Серед них — обов’язкова реєстрація цієї вакцини в одній iз країн iз сильною регуляторною політикою.

 

Йдеться про ЄС, США, Канаду, Швейцарію чи Австралію. Тобто якщо китайська вакцина пройде повну перевірку і реєстрацію там, тоді її за спрощеною процедурою зареєструють і в Україні. Крім того, мають опублікувати результати третьої фази клінічних досліджень вакцини Sinovac. Лише потім цю вакцину зареєструють в Україні і почнуть вакцинувати нею.


Випробування Sinovac ще тривають, але цією вакциною у Китаї вже вакцинували тисячі людей. При цьому жодних випадків ускладнень, за даними влади Китаю, не було. Крім України, вакцину Sinovac закупили для щеплень у Туреччині, Малайзії, Індонезії, Філіппінах. В Індонезії нею вакцинувався президент.