Америка без «лукашенщини»: у Конгресі США вдруге оголосили імпічмент Дональду Трампу

15.01.2021
Америка без «лукашенщини»: у Конгресі США вдруге оголосили імпічмент  Дональду Трампу

Конгрес США, нічого подібного тут iще не бачили.

У Палаті представників Конгресу США 13 сiчня відбулося засідання, присвячене розгляду питання про оголошення імпічменту діючому президенту Дональду Трампу. Демократи звинувачують чинного президента США Дональда Трампа в підбурюванні до заколоту на тлі штурму Капітолію його прихильниками.


У середу, 13 січня, спершу провели голосування щодо правил процедури дебатів, а пізніше друге голосування — щодо пункту звинувачення «підбурювання до заколоту». У підсумку, за оголошення імпічменту проголосували 222 демократи і 10 членів Республіканської партії. Проти виступив 201 республіканець. Таким чином, Дональд Трамп став першим в історії американським президентом, якому імпічмент був оголошений двічі.


Для усунення Трампа від президентської посади потрібно, щоб цю ініціативу підтримала більшість членів Палати представників Конгресу, що вже сталося, а потім дві третини американського Сенату. Але Сенат навряд чи візьметься за розгляд цієї справи до президентської інавгурації Джо Байдена, яка пройде 20 січня. Але навіть факт підтримання імпічменту Палатою представників стане осудом та пересторогою для інших політиків, які виношують плани і собі стати на шлях «трампізму», тобто зневажання засад американської демократії.


11 січня депутати Демократичної партії США в Палаті представників опублікували проєкт резолюції про імпічмент Трампа з обвинуваченням у підбурюванні до повстання. Як вказувалося в документі, своїми заявами «президент Трамп поставив під серйозну загрозу безпеку Сполучених Штатів та урядові інститути». Зокрема, він «місяцями» робив «недостовірні» заяви про те, що в ході виборів були допущені масові порушення, і закликав американців не визнавати офіційні підсумки голосування. Це вилилося в штурм Капітолію, при якому загинули п’ятеро людей.


На думку авторів резолюції, Дональд Трамп своїми діями показав, що він залишається «загрозою національній безпеці, демократії і Конституції». У проєкті також зазначено, що президент перешкоджав мирній передачі влади.


Демократи також закликали віцепрезидента Майка Пенса відсторонити Трампа з посади, посилаючись на 25-ту поправку до Конституції США. Ця поправка передбачає зміну глави дер­жави в разі, якщо він не здатний виконувати свої обов’язки. Пенс робити це відмовився.


18 грудня 2019 року Палата представників уже оголошувала Дональду Трампу імпічмент у зв’язку зі зловживанням владою та перешкоджанням розслідуванню. Процедуру почали депутати від партії демократів після того, як стало відомо про телефонну розмову Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським.

 

У ході розмови, яка відбулася 25 липня 2019-го, Трамп закликав Зеленського почати розслідування відносно екс­віцепрезидента США, а тепер і обраного президента США Джо Байдена та його сина Хантера, а також передбачуваного втручання в американські вибори 2016 року з території України. Демократи наполягали, що таким чином Трамп намагався домогтися від української влади компромату на свого суперника на виборах. Сенат імпічмент не підтримав, переважно через те, що більшість у ньому становили республіканці.


Двічі імпічмент став першим подібним випадком в історії США. У 1868 році Палата представників оголошувала імпічмент Ендрю Джонсону, а в 1998 році — Біллу Клінтону, проте в обох випадках процедуру не вдалося довести до кінця через відсутність підтримки Сенату. Імпічмент загрожував у 1974 році й президенту Річарду Ніксону, який вирішив скласти повноваження ще до голосування в Палаті представників.