Пріоритетні визначення: як клуби прем’єр-ліги починають готуватися до другої частини сезону

15.01.2021
Пріоритетні визначення: як клуби прем’єр-ліги починають готуватися до другої частини сезону

Першу частину зимових зборів київські динамівці проведуть в ОАЕ. (Фото з сайта uaf.ua.)

Поступово завершується відпустка у футбольних колективів елітного дивізіону країни.


Деякі з вітчизняних клубів УПЛ уже відправилися на свої закордонні збори. Інші в напрямі теплих країв вирушать найближчим часом.


Загалом у зимовому календарі всіх 14 клубів-учасників чемпіонату України є бодай один навчально-тренувальний збір за межами країни. При цьому практично всі вони проходитимуть в Туреччині.

 

Лише київське «Динамо» одну з частин своєї підготовки до весняного сезону проведе в ОАЕ, де найближчими днями підопічні Мірчи Луческу зіграють контрольні поєдинки з чемпіонами Польщі та Білорусі — варшавською «Легією» та солігорським «Шахтарем», відповідно.


На зимові канікули «біло-сині» пішли в ролі лідера й, без сумніву, на тому ж місці у турнірному протоколі прагнутимуть завершити чемпіонські перегони.


Щоправда, наразі їхня перевага над конкурентами з «Шахтаря» має мінімальний розмір. Після того як КДК УАФ присудив «Інгульцю» технічну поразку за неналежну організацію поєдинку 13-го туру ЧУ проти «гірників», у турнірній таблиці донецький колектив упритул наблизився до динамівців.


Тож вочевидь, що вся боротьба за національне «золото» попереду.


Очільник «Динамо» Мірча Луческу каже, що протистояння з його колишньою командою — це як боротьба з самим собою. «Дуже тяжко», — наголошує він. За пів року роботи в Києві досвідченому наставнику вдалося досягти непоганих результатів. Так, уперше за багато років на зимові канікули футболісти «Шахтаря» пішли, не маючи жодної певності про можливість здобуття дострокового чемпіонства.


Відтак можливості повністю сконцентруватися на виступах в Лізі Європи, аби поборотися за омріяну перемогу в турнірі, «помаранчево-чорні» не матимуть. Тож, як і в першій частині сезону, команді Луїша Каштру доведеться шукати баланс у своїх виступах на два фронти.


У схожих умовах навесні перебуватимуть і київські динамівці, котрі також гратимуть у «плей-оф» ЛЄ, однак турнірні акценти, які зроблять у таборі «біло-синіх», виглядають більш очевидними.


Кадровий потенціал команди Луческу наразі не дозволяє йому розпорошувати сили своїх підопічних. Зимового ж підсилення, якого очікував румунський спеціаліст, схоже, не буде.

 

Як подейкують близькі до «Динамо» джерела, у клубу просто немає для цього необхідних коштів. Хоча можливостей для певних кадрових варіацій у Луческу все ж трохи побільшає. Відбувши річну дискваліфікацію, пов’язану з допінговими проблемами, до тренувань з динамівською командою повернувся форвард Артем Бесєдін.


Що ж до «Шахтаря», то його мене­джери взимку традиційно багато проводять часу, вирішуючи питання трансферного ринку. Пропозицій, котрі стосуються купівлі-продажу футболістів донецького клубу, завжди багато. Тайсон, Дентіньйо, Коваленко — ці прізвища «гірників» у контексті їхніх майбутніх переходів найчастіше звучать цієї зими. При цьому трансферна історія капітана «Шахтаря» привертає найбільше уваги.


Як і раніше, Тайсон прагне залишити «гірницький» клуб і перебратися на батьківшину — до «Інтернасьйоналю». Днями ж футболісту виповнилося 33 роки, й представники його нинішнього клубу в доволі абстрактній формі побажали йому «ще багато років отримувати задоволення від футболу, радувати фанатів яскравою грою та красивими голами».