Сергій Стаховський вперше за п’ять років зіграє в основній сітці «Аустреліен оупен»

15.01.2021
Сергій Стаховський вперше за п’ять років зіграє в основній сітці «Аустреліен оупен»

Сергій Стаховський з нетерпінням чекає свого повернення до Австралії. (Фото з «Інстаграма».)

Раніше в Австралії одразу після початку нового календарного року розпочиналося бурхливе тенісне життя.

 

Тенісний бомонд там активно готувався до першого в сезоні турніру з серії Великого шолома — «Аустреліен оупен».


Натомість цього року, зважаючи на затяжну коронавірусну пандемію, на Зеленому континенті вирішили не поспішати з широким відкриттям дверей для майбутніх учасників Відкритої першості Австралії. Тож перші офіційні старти нового сезону гралися «на підходах» до Австралійського материка.


Таким собі тенісним «хабом» стали дві країни Перської затоки — Об’єднані Арабські Емірати та Катар. Окрім традиційних турнірів АТР та WTA, тут також відбулися й поєдинки кваліфікації цьогорічного «АО»-2021.


Організатори Відкритої австралійської першості своєрідним чином вирішили мінімізувати епідеміологічні ризики для своєї країни, відправивши жіночий кваліфікаційний турнір у Дубаї, а чоловічий — до Дохи.


Тепер на всіх учасників основного раунду «Аустреліен оупен»-2021 на Зеленому континенті чекатиме двотижневий карантин. Відтак основний раунд цьогорічного «АО» розпочнеться пізніше, ніж зазвичай, — 6 лютого.


Уперше за п’ять років в «основі» австралійського «шолома» зіграє ветеран українського чоловічого тенісу Сергій Стаховський.


На кваліфікаційному турнірі в Досі Стах згадав старі добрі часи й упевнено подолав три кола відбору. Після стартового успіху в дуелі з іспанцем Міралесом (7:6, 6:4), в наступних спарингах 35-річний українець переграв двох молодих візаві з Австралії — Кублера (7:6, 6:4) та Суїні (2:6, 6:3, 6:1).


Фінал кваліфікації невдало розпочався для Сергія, однак, маючи за плечима величезний досвід, ветеран українського тенісу зумів швидко перелаш­туватися й зламати хід поєдинку проти Суїні на свою користь.

 

«Коли гра вийшла з-під його контролю, чи то від небажання, чи в силу юного віку, суперник вирішив нічого не змінювати в грі. А я в повній мірі скористався його слабкими місцями», — так прокоментував свою перемогу у фіналі кваліфікації Стаховський. Загалом він став єдиним представником України, котрому вдалося подолати сито відбору на «АО»-2021.


Кваліфікаційну ж боротьбу на різних етапах припинили Ілля Марченко, Катерина Завацька, Дарина Снігур, Ангеліна Калініна й Леся Цуренко.


Відзначимо, що, окрім Стаховського, в чоловічій сітці «основи» Відкритого чемпіонату Австралії-2021 українців більше не буде.


Натомість жіночий теніс України на першому в сезоні турнірі серії «Гранд слем» представлятимуть перша та третя за силою тенісистки країни — Еліна Світоліна й Марта Костюк.

 

Раніше планувалося, що зіграє в Мельбурні й друга ракетка України — Даяна Ястремська, проте на початку нового року Міжнародна федерація тенісу відсторонила 20-річну українку від офіційних змагань, повідомивши про її позитивну допінг-пробу.


«Упевнено заявляю, що ніколи не вживала жодних стимулюючих препаратів чи заборонених речовин. Разом зі своєю командою працюю над тим, аби захистити своє ім’я», — заявила Ястремська.