Може вкоротити собі віку: суд у Лондоні відмовився видати США засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа

06.01.2021
Може вкоротити собі віку: суд у Лондоні відмовився видати США засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа

Прихильники Ассанжа святкують перемогу.

Британський суд у понеділок, 4 січня, відмовився екстрадувати засновника організації Wikileaks («Вікілікс») Джуліана Ассанжа в США через ризик для його життя.

 

Справа розглядалася в Центральному кримінальному суді Лондона Олд-Бейлі під головуванням судді Ванесси Барайцер.

 

Вона визнала той факт, що Ассанж страждає ­аутизмом та клінічною депресією і його стан може серйозно погіршитися в одиночній камері в американській в’язниці.

 

Суддя зазначила, що, зважаючи на стан обвинуваченого, ризик самогубства є занадто великим і на батьківщині під вартою цей ризик лише посилиться.

 

«Складається загальне враження, що йдеться про пригніченого, а часом і зневіреного чоловіка, який боїться свого майбутнього», — зазначила вона.


Наприкінці 2019 року британські ЗМІ повідомляли, що понад 60 лікарів із різних країн світу висловили серйозну стурбованість станом здоров’я Ассанжа.

 

Фа­хівці вказували на те, що Ассанж може до суду померти у в’язниці через проблеми зі здоров’ям, якщо йому не буде надана термінова медична допомога.

 

22 грудня 2020 року доповідач ООН з питання про тортури Нільс Мельцер написав відкритого листа Дональду Трампу, в якому він просив президента США помилувати засновника WikiLeaks, який, за його словами, «не є ворогом американського народу».

 

Прихильники Ассанжа тепер святкують перемогу. Британський активіст кампанії проти екстрадиції Ассанжа говорить: «Так, доводиться радіти тому, що в американській в’язниці стільки проблем. Навіть ця суддя вирішила Ассанжа не посилати в США».


Представники США пообіцяли, що рішення британського суду будуть оскаржувати. Суд у Лондоні не мав на меті встановити, чи винен Ассанж.

 

Представники США лише мали переконати суддю, що справді є «обґрунтовані підозри» в тому, що засновник WikiLeaks дійсно міг скоїти злочини, в яких його звинувачують, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

Якщо Ассанжа визнають винним у США, йому буде загрожувати покарання до 175 років ув’язнення за поширення понад 700 тис. секретних документів про американську військову і дипломатичну діяльність, зокрема в Іраку й Афганістані, заявили його адвокати. Однак уряд США запевнив, що вирок, швидше за все, буде від чотирьох до шести років.


49-річного Ассанжа розшукують за публікацію у 2010 та 2011 роках на Wikileaks тисяч секретних документів, які, зокрема, стосувалися зловживань з боку американської армії. Уряд США стверджує, що витік інформації порушив закон та поставив під загрозу життя людей.

 

Ассанж натомість переконує, що справа проти нього є політично мотивованою. Після втечі зі США Ассанжу також висували звинувачення в сексуальному насильстві у Швеції, які він відкидав. Пізніше шведський суд ці звинувачення зняв.


Ассанж переховувався на території посольства Еквадору в Лондоні впродовж семи років, доки у 2019 році його не затримали британські правоохоронці.

 

У рішенні суду йдеться, що засновник WikiLeaks буде залишатися у в’язниці на час, який відводиться представникам американської прокуратури для подачі апеляції. Адвокати вимагають його негайного звільнення під заставу.


Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор готовий надати політичний притулок Джуліану Ассанжу, про що повідомив у понеділок, 4 січня. Обрадор планує уповноважити главу МЗС провести відповідні консультації з британським урядом.