На чолі ЄС — Португалія, ОБСЄ — Швеція: головні європейські інституції змінили керманичів

05.01.2021
На чолі ЄС — Португалія, ОБСЄ — Швеція: головні європейські інституції змінили керманичів

Анн Лінде має стати адвокатом України в ОБСЄ.

З 1 січня Португалія перебрала від Німеччини естафету на піврічне головування в Європейському Союзі.

 

«Головування відбувається у ключовому для Європи часі, я би навіть сказав, що це історичний момент», — сказав кілька тижнів тому голова Європейської ради Шарль Мішель, маючи на увазі виклики, пов’язані з пандемією коронавірусу.


Передаючи президентство прем’єр-міністру Португалії Антоніо Коста, канцлерка Ангела Меркель у своєму відеозверненні зазначила, що впродовж півріччя на чолі Ради Німеччина зосереджувалася на питанні пандемії.

 

«Я переконана, що разом ми будемо сильнішими за вірус», — сказала Меркель, зазначивши, що ЄС уже спільно закупив і розподілив вакцини серед 27 членів блоку.


«У той момент, коли пандемія COVID-19 ставить перед ЄС складні виклики, за свого головування Португалія зробить усе, щоб ці шість місяців ознаменували собою початок нового циклу в Європі», — йдеться у заяві Португалії.

 

Іншими головними пріоритетами визначені боротьба з кліматичними змінами, цифрова трансформація в Європі, підтримка європейських цінностей і верховенства права під час подолання дискримінації, сприяння плюралізму в ЗМІ та боротьба з дезінформацією. Також Португалія має на меті присвятити багато часу соціальним питанням та планує у травні організувати саміт із цього приводу в другому за чисельністю мешканців португальському місті Порто. Водночас Португалія стане першою країною на чолі Ради ЄС, яка матиме справу з остаточним виходом Великої Британії з внутрішнього ринку та Митного союзу ЄС з 1 січня.


З усією відвертістю варто зауважити, що важко очікувати від Португалії прискіпливої уваги до конфліктів на Сході Європи, зокрема в Україні. Пріоритетом для Португалії залишаються її колишні колонії.

Тож у розділі про зовнішню політику Португалія заявила, що буде зміцнювати відносини з Африкою та Латинською Америкою, одночасно встановлюючи «оновлений порядок денний» з адміністрацією обраного президента США Джо Байдена.

 

Роль глобального гравця у португальській програмі передбачає, зокрема, розвиток відносин із Африканським Союзом, сусідами ЄС із півдня Середземномор’я, підтримку партнерів у Латинській Америці, посилення діалогу зі Сполученими Штатами, інтенсифікацію співпраці з Індією, вибудовування майбутнього партнерства з Великою Британією. Першим значним заходом на чолі з новим головою буде проведення 19 січня засідання Ради ЄС з економічних та фінансових питань.


Натомість Україні слід очікувати уваги до себе з боку іншої впливової європейської інституції — Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), оскільки з 1 січня головування в ній перейшло до Швеції. Швеція з самого початку свого річного головування в ОБСЄ заявила, що зосередиться на захисті європейського порядку безпеки, вирішенні тривалих конфліктів та зміцненні демократії й гендерної рівності, повідомляє сайт організації.

 

«Тривалі конфлікти і кризи в регіоні ОБСЄ, як-от ситуації, що ми спостерігаємо в Білорусі, Україні й навколо неї, а також зростання напруженості довкола Нагірного Карабаху, вимагають постійної і загальної уваги з боку нашої організації. Це, очевидно, буде в нашому порядку денному на початку року», — заявила нова голова Організації, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде. 14 січня вона пообіцяла детально презентувати програму дій Постійній раді ОБСЄ.


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у «Твіттері» привітав Швецію й пані Лінде з початком головування в ОБСЄ:

 

«З нетерпінням чекаю зустрічі з вами в Києві та обговорення спільних зусиль щодо подальшого захисту порядку європейської безпеки». Українська делегація у Тристоронній контактній групі назвала символічним той факт, що свій перший закордонний візит як очільниця ОБСЄ Анн Лінде планує здійснити саме до України.

 

«Очікуємо на неї в Києві вже цього місяця. Розраховуємо, що цей візит буде важливою нагодою чинній голові ОБСЄ побачити на власні очі наслідки триваючої збройної агресії та тимчасової окупації Російською Федерацією частин території України», — повідомила Українська делегація у ТКГ.