У ФБУ просять у Мінмолодьспорту справедливо розподіляти гроші між «олімпійськими» федераціями

05.01.2021
У ФБУ просять у Мінмолодьспорту справедливо розподіляти гроші між «олімпійськими» федераціями

У Федерації баскетболу Укрїани вирішили зробити демонстративну паузу в усіх офіційних змаганнях. (Фото з сайта bcternopil.com.ua.)

На початку грудня минулого року департамент організації та проведення змагань ФБУ, виконуючи доручення президента федерації Михайла Бродського, прийняв рішення про призупинення на території країни всіх офіційних змагань у період iз 23 грудня 2020-го до 10 січня 2021 року.


Хід, який викликав неоднозначну реакцію у баскетбольній спільноті, у ФБУ пояснили просто — у частини клубів, тих, які значною мірою залежать від бюджетного фінансування, наприкiнцi року елементарно не залишилося коштів на здійснення виїздів чи організацію домашніх поєдинків.


«Рішення федерації можуть бути незрозумілі одним клубам, тоді як інші їх підтримують. Однак ФБУ намагається робити їх об’єктивними. Зрозуміло, що будуть невдоволені, але всім вгодити в такій ситуації не можна», — заявив директор департаменту організації і проведення змагань ФБУ Олександр Гаврилов.


Але, вдавшись до такого ходу, в баскетбольній федерації намагалися привернути увагу до значно більшої за масштабом проблеми — суттєвого зменшення державного фінансування баскетбольного господарства, передбаченого на 2021 рік.


У стінах Міністерства молоді та спорту вже готовий наказ, яким визначаються нові критерії для прозорого розподілу бюджетних коштів між федераціями, i, як наголошує Михайло Бродський, на підставі цього акту федерації олімпійських видів отримають значно менше фінансування, а окремі з них, зокрема ФБУ, очікує урізання кошторису більш ніж на половину.


У відкритому зверненні до інших керівників спортивних федерацій Михайло Бродський закликав колег підписати колективне звернення до Мінмолодьспорту та Міністерства юстиції України із закликом зупинити реєстрацію нового наказу, котрий, за словами очільника ФБУ, на відміну від прийнятих у 2018 році «Критеріїв прозорого розподілу бюджетних коштів між олімпійськими федераціями», був складений без всебічного вивчення та з порушенням процедури розробки.


«Ми незадоволені виділеними коштами на наступний рік. Будемо продовжувати переговори, хочемо справедливості. Влада має розуміти, що ігрові види спорту — це перш за все соціальне питання. Це не просто медалі. Це сотні тисяч залучених дітей та дорослих у весь цей процес. Кожна команда — це ланка громадянського суспільства», — наголошує Михайло Бродський, акцентуючи увагу на тому, що в цивілізованих країнах саме на ігрові види спорту спрямовують значні державні програми. Водночас, як наголошує очільник ФБУ, в Україні держава робить більший акцент на підтримці індивідуальних видів спорту.

 

«Складається відчуття, що у нас усі спортсмени в індивідуальних видах готуються за кордоном. Можливо, потрібно в Україні побудувати необхідні бази та припинити фінансувати закордонні збори», — пропонує Бродський. За його словами, в Україні ігрові види спорту фінансуються за залишковим принципом.


Відтак президент ФБУ пропонує встановити чіткі й зрозумілі правила гри.

 

«Я не хочу ходити до міністрів, щось просити, погрожувати чи принижуватися. Усе має бути чітко виписано, згідно з чіткими формулами, щоб ніхто ні від кого не залежав. Кожне господарство отримує своє передбачене фінансування. Все чітко і прозоро. Жодних питань! Але так не виходить», — наголосив Бродський.


При цьому в Мінмолодьспорті повідомляють, що у прийнятому на 2021 рік Державному бюджеті України на потреби «спортивного» міністерства передбачені рекордні 7,76 мільярда гривень. А більше половини цієї суми планується на спорт високих досягнень та підготовку й участь українських олімпійців та паралімпійців у літніх Іграх у Токіо.