Угода про «Брекзит» під ялинку: ЄС і Велика Британія нарешті порозумілись щодо «розлучення»

29.12.2020

Європейський Союз і Сполучене Королівство уклали угоду стосовно взаємної співпраці після перехідного періоду, що закінчується 31 грудня.

 

Це означає, що вдалося уникнути жорсткого «Брекзиту», тобто появи мита і експортних квот, чого найбільше побоювалися підприємці з обох сторін.


Проте після відокремлення Великої Британії від ЄС у торгівлі настануть деякі ускладнення, і частина підприємців та споживачів зіткнеться з певними перешкодами й витратами, пов’язаними з бюрократією.

 

Угода лише невеликою мірою допоможе лондонському Сіті, причому фінансові послуги становлять майже 80 відсотків британського ВВП.

 

За офіційними прогнозами уряду Британії, вихід iз ЄС, навіть на основі угоди, стане ударом для економіки і призведе до уповільнення економічного зростання приблизно на 15 років.


Однак після перехідного періоду Велика Британія буде самостійною у формуванні своєї економічної політики: укладатиме торгові угоди, зокрема контролюватиме питання риболовлі, а присутність на ловищах рибалок ЄС буде обмежена. Лондон також, наприклад, формуватиме імміграційну політику.


Згідно з пропозиціями прихильників жорсткішої версії «Брекзиту», Велика Британія відмовиться від єдиного ринку та митного союзу. На думку критиків, участь у них обмежувала свободу рішень і заважала в розвитку торгових контактів з економіками за межами Європи, які динамічно розвиваються. У довгостроковій перспективі це визнали кориснішим, ніж залишатися в Європейському Союзі.


Уже відомо, що після 31 грудня 2020 року зміняться правила напливу людей на Британські острови. Досі Лондон був залежним від євросоюзних норм, і це викликало занепокоєння багатьох британців. З наступного року громадяни країн ЄС вже не матимуть переваги.

 

У новій системі більші можливості здобудуть кваліфіковані працівники, наприклад спеціалісти у сфері ІТ та інженери. Зате важче буде оселитися у Великій Британії, наприклад, будівельникам та прибиральникам.


Тепер документ повинна ратифікувати Палата громад. Незважаючи на ймовірність протесту частини консервативних депутатів, парламентська арифметика вказує, що відхилення угоди є малоймовірним.


Відразу після різдвяних вихідних, у понеділок, 28 грудня, Євросоюз запустив процедуру підписання і реалізації проєкту угоди, укладеної з Великою Британією в четвер, 24 грудня. Варіант угоди англійською мовою в п’ятницю, 25 грудня, представив комітету постійних представників держав-членів ЄС (COREPER) європейський парламентар Мішель Барньє.


Передбачається копітка робота, бо текст угоди нараховує 1тис.246 сторінок, з яких 404 сторінки становлять власне текст угоди, а приблизно 650 — різноманітні додатки до неї.

 

Члени COREPER мають у терміновому порядку проаналізувати величезний документ щодо наявності в ньому «прихованих ризиків», підписати й отримати схвалення Європарламенту. Угода повинна бути опублікована в офіційному віснику Євросоюзу не пізніше 31 грудня, щоб набути чинностi з 1 січня 2021 року.


Оскільки ратифікація договору вимагатиме не менше двох місяців, Європейська Рада має задіяти статтю 218 (5) Договору про Європейський Союз, згідно з якою вищий орган ЄС може тимчасово ввести міжнародну угоду в дію, минаючи процедуру схвалення.

 

Британська Палата громад планує ратифікувати угоду 30 грудня. Для того, щоб домовитися про «умови розлучення», сторонам треба було дев’ять місяців, хоча на досягнення домовленостей такого масштабу зазвичай ідуть роки. Проте «розлучення» Сполученого Королівства з Європейським Союзом стає реальним фактом.