Щеплення надією: у ЄС стартувала кампанія з вакцинації від коронавірусу

29.12.2020
Щеплення надією: у ЄС стартувала кампанія з вакцинації від коронавірусу

Літніх людей Європа вакцинує в першу чергу.

У неділю, 27 грудня, в усіх країнах Європи розпочалася загальна вакцинація населення, яка здійснюється на добровільних засадах та безкоштовно.

 

Напередодні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен підтвердила, що вакцина доставлена в усі країни Євросоюзу. Винятками стали дві країни.

 

В Угорщину першу партію вакцини привезли в суботу вранці й того ж дня почали її колоти. У Бельгію вакцину доставили з невеликим запізненням, тому вакцинація розпочалася вчора, в понеділок.

 

«Сьогодні ми починаємо перегортати сторінку цього важкого року. Вакцина доставлена в усі країни ЄС. Вакцинація розпочнеться завтра у всьому Євросоюзі», — написала Урсула фон дер Ляйен на офіційній сторінці в «Твіттері», назвавши цей день «зворушливим моментом єднання».

 

А генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус оголосив 27 грудня першим Міжнародним днем протиепідемічної готовності, що був запроваджений на тлі пандемії коронавірусу.

З повагою до людей похилого віку

Вважається аксіомою, що гуманне ставлення до бідних, знедолених та людей похилого віку є нормою і критерієм оцінки цивілізованості країни. Тому в більшості країн Європи символічне перше щеплення робили літнім особам.

 

Так вчинили в Німеччині, коли ще в суботу, напередодні дня початку загальної вакцинації, першою в Німеччині щепили 101-річну Едіт Квойцалла в центрі для людей похилого віку в Гальберштадті в землі Саксонії-Ангальт, а за нею — ще близько 40 мешканців цього закладу. Щепили також 10 медсестер.


Кампанія щеплення проти COVID-19 у Берліні розпочалася в неділю вранці в будинку для престарілих на півдні міста. Також 101-річна Гертруд Хаасе стала першою вакцинованою людиною в столиці.

 

У Берліні 60 мобільних бригад мають вакцинувати людей похилого віку, повідомляє портал столичного телеканала rbb24.

 

Влада столиці Німеччини повідомила, що вакцинація літніх людей є для неї пріоритетом. У Берліні понад 50 відсотків усіх смертей від коронавірусу спричинені інфекцією в будинках престарілих.


91-річна Ган-Брітт Йоханссон, мешканка будинку престарілих, була першою у Швеції щеплена проти COVID-19 у неділю.

 

«Я нічого не відчула», — прокоментувала жінка. За допомогою інтернет-зв’язку мешканка будинку престарілих «Бокенс Вардбоенде» у місті Мйолбі поспілкувалася з прем’єр-міністром Швеції Стефаном Лоефвеном та міністром соціальних справ Леною Халеннгрен.

 

У будинку престарілих «Бокенс Вардбоенде» перебувають 72 пацієнти, 69 з яких дали згоду на вакцинацію проти COVID-19. У найближчі дні в Швеції мають зробити щеплення 4,9 тис. осіб.


У Франції першу дозу вакцини від COVID-19 отримала 78-річна жінка з будинку престарілих у Севрані, департамент Сена-Сен-Дені, повідомляє «Франс Пресс».

 

У неділю близько десяти мешканців старше 75 років із лікарні Рене-Мурет у відділенні тривалого догляду Севрана і один із їхніх лікарів (старших 65 років) отримали рятівні уколи. До кінця лютого мають бути щеплені 7 тисяч найвразливіших через вік людей та їх опікунів iз будинків для престарілих по всій країні.


У Бельгії перші дози вакцини були введені в понеділок, 28 грудня, об 11-й годині. Їх отримали мешканці та персонал будинків престарілих та хоспісів. За даними видання Brussels Times, на початковому етапі, який може тривати до кінця лютого, пріоритет буде надано мешканцям та персоналу саме цих закладів.

 

Медичних працівників почнуть вакцинувати з березня. Тоді ж провакцинують людей з особливими потребами. На наступному етапі щеплять пацієнтів iз високим ризиком, тобто хронічно хворих та людей віком від 65 років. Цей етап повинен закінчитися у травні, але все залежатиме від поставок вакцин.


У Чехії прем’єр-міністр Андрій Бабіш був вакцинований проти COVID-19 у неділю як перша особа в країні в рамках кампанії вакцинації ЄС. Але не з огляду на вік, а з метою популяризації щеплень. Наступною особою після прем’єр-міністра, яка була вакцинована у військовому госпіталі в Празі, була Емілія Жепікова, яка народилася на Волині в 1925 році. Жінка брала участь у Другій світовій війні солдатом Першого корпусу Чехословацької армії.


Тим часом в Іспанії першими провакцинованими від коронавірусу стали 40-річна працівниця центру для осіб похилого віку та її 96-річна підопічна. А в Литві впродовж перших трьох місяців планується вакцинація медичного персоналу, потім буде проведено вакцинацію персоналу будинку престарілих та їх мешканців, після чого — вакцинація хронічно хворих людей та осіб, старших 65 років.

Не потрапити в пастку шахраїв

Раніше про велику можливість поширення фальшованих вакцин світом попереджав Інтерпол, а в неділю, 27 грудня, глава Поліцейської служби Євросоюзу (Європол) Катрін де Болль в інтерв’ю журналістам німецької групи Funke-Mediengruppe попередила, що злочинці можуть скористатися величезним попитом на вакцини.

 

За її словами, шахрайські пропозиції вже циркулюють у соцмережах, і відповідь на таку пропозицію призведе або до непоставок, або до підробки вакцини. «Якщо ви стали жертвою такого шахрайства, це, звичайно, може мати серйозні наслідки для вашого здоров’я», — попередила глава Європолу.


Європол уже направив попередження всім країнам-членам ЄС. Влада різних країн також не виключає спроб крадіжок.


На жаль, Україна не входить до складу ЄС, тому президент Володимир Зеленський, iмовірно, не знайомий iз попередженням Європолу. Бо інакше б не заявив у п’ятницю в інтерв’ю виданню «Фокус.юа», що в Україні не блокуватиметься ринок платної комерційної вакцинації.

 

Він аргументував: «Коли ми говоримо з компаніями, які постачатимуть в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у всьому світі, і наша країна не виняток, які не звертатимуть уваги на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення — це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з важкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися за свій рахунок. Це нормально. Підхід простий: ми не будемо блокувати платну вакцинацію. Це неправильно. Потрібно відкривати ринок».

 

От лиш скільки в Україні таких людей, як Зеленський, які будуть «вакцинуватися за свій рахунок»?

 

Припустимо, що не більше 5%. Але ж між рядками заяви Зеленського прозоро читається, що в «багатій» Україні, на відміну від «бідної» Європи, де вакцинацію здійснюють безкоштовно, щеплення від COVID-19 будуть на 95% комерційними, платними, а для решти 5% безкоштовними.


Комерціалізація вакцинації відкриває не великі, а просто гігантські ворота для зловживань та перетворення України на «гуляйполе» для шахраїв усіх мастей, відстійник фальсифікату з усього світу. Що будуть колоти українцям за «ринкового лібералізму» Зеленського та його влади, про який у Європі наразі навіть говорити не відважуються, також можна здогадатися.

 

Навіть банани та груші потрібно вміти правильно транспортувати та зберігати, що вже говорити про вакцину, яка вимагає таких особливих умов, які здатна забезпечити лише держава великими зусиллями, а не приватні медичні «контори».


І хоча на боротьбу з коронавірусом уряду було виділено мільярди гривень навеснi та ще мільйони останнім часом, президент натомість відправляє нас по порятунок до комерційних закладів, щоб там iще раз «общипали» вже й так «лисого» після карантинних обмежень українця…