Літній сезон 2020-го на Херсонщині оцінили як найжвавіший за останнє десятиріччя

23.12.2020
Літній сезон 2020-го на Херсонщині оцінили як найжвавіший за останнє десятиріччя

Флора i фауна Асканiї чекають на «глядачiв».

Цьогоріч морські курорти біля Чорного та Азовського морів обрали близько 175 тисяч туристів, які знайшли відмінну альтернативу закордонному відпочинку саме в Херсонській області.


Безумовно, пандемія коронавірусу внесла свої корективи в плани людей, проте, за оцінками фахівців управління туризму й курортів Херсонської ОДА, гостей виявилося на 15,3% більше, аніж у більш щасливому 2019 році.


Українці влітку змогли оцінити демократичні ціни та комфорт вітчизняних курортів на морському узбережжі Батьківщини, де можна було оздоровитися без проблем для свого бюджету й добре відпочити всією сім’єю.


Справжній туристичний бум на Херсонщині пережив Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна, який відвідало 97 тис. 538 екскурсантів, що майже на 10% більше, аніж у минулому році.


Цікаво, що кількість гостей перевищила фізичні можливості для відвідування цього природоохоронного об’єкта, тому екскурсії у степ були розписані на кілька місяців уперед.


«Улітку 2020 року туристи з різних міст України встановили на Херсонщині справжній рекорд за відвідуваністю за всю історію існування причорноморських курортів та заповідника «Асканія-Нова», — розповіли фахівці управління туризму та курортів Херсонської ОДА.

 

— Пояснити подібний ажіотаж можна багаторічною пропагандою заповідника тури­стичними фірмами, активністю численних блогерів, а також роботою представників влади».


Курортний сезон 2020 року довів, що гості поставили у пріоритет активний пізнавальний туризм, відсунувши на другий план спокійний відпочинок на пляжах біля моря.


Відзначимо, що реалізація ініціативи #МандруйУкраїною цьогоріч почалася саме з заповідника «Асканія-Нова».


Ще однією популярною локацією для відвідування півдня України став Національний природний парк «Олешківські піски». У 2020 році його відвідали 11 тис. 630 осіб, що майже втричі більше за аналогічний період минулого року.


Туристи змогли оцінити природу найбільшого безлюдного острова в Європі (Національний природний парк «Джарилгацький»), який у 2020 році відвідало 57 тисяч 309 відвідувачів проти 44 тисяч 84 туристів у 2019-му.


Влада Херсонщини вже пообіцяла, що до літа наступного року місцева туристична інфраструктура буде приведена у відповідність до європейських вимог. Звання найбільш прогресивного Нацпарку Херсонщини заслужив Національний природний парк «Нижньодніпровський», розташований на території дельти Дніпра.


Екскурсійними послугами парку влітку цього року змогли скористатися 7 тис. 521 відвідувач, що на 79% більше, аніж у 2019 році. Однією з найбільш популярних «фішок» для туристів з усієї України стали прогулянки на байдарках, а також нові маршрути та різні заходи з екологічної пропаганди.


А ось менш розрекламовані, але цілком гідні уваги туристів Національні парки «Азово-Сиваський» (острів Бирючий) влітку відвідали лише 570 осіб, що на 92% менше, ніж у попередній рік. Не особливо прагнули люди насолодитися красою й Чорноморського біосферного заповідника, який у 2020 році відвідали лише 400 осіб.


На думку фахівців, падіння інтересу пов’язано з відсутністю нових пропозицій та маршрутів, які могли б зацікавити гостей Херсонської області.

ДО РЕЧІ

Згідно з результатами моніторингу туристичних потоків (внутрішніх та іноземних) на основі знеособлених даних одного з мобільних операторів України, за 11 місяців 2020 року курорти Херсонщини відвідали понад 3 мільйони 700 тисяч гостей.