Півднем Англії поширюється мутований штам COVID-19: Європа закриває кордони

22.12.2020
Півднем Англії поширюється мутований штам COVID-19: Європа закриває кордони

Новорічно-різдвяні свята цьогоріч у багатьох країнах будуть затьмарені обмеженнями.

Минулого тижня глава МОЗ Великої Британії Метт Хенкок повідомив, що британські вчені виявили новий, мутований, тип коронавірусу, який поширюється швидше відомих штамів.

 

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що нова мутація коронавірусу на 70% заразніша, ніж інші види.

Мутований сюрприз до свят

«Новий варіант вірусу містить 23 різні зміни», — сказав сер Патрік Валланс, головний науковий керівник Великої Британії, який описав їх як «сузір’я змін». «Ми вважаємо, що цей штам уже може бути і в інших країнах», — додав Валанс.


У зв’язку з напруженою епідемічною ситуацією з 20 грудня на південному сході Великої Британії, включно з Лондоном, почав діяти максимальний, четвертий, рівень обмежень.

 

Він передбачає закриття всіх магазинів, крім тих, що продають товари першої необхідності, а також тренажерних залів, перукарень та інших закладів. Людям рекомендується не залишати домівки. Контакти з особами, які не належать до однієї родини, обмежуються однією людиною.


Саме в цьому регіоні зафіксоване поширення нового штаму. Мер Лондона Садік Хан заявив, що влада надто пізно зважилася на запровадження карантину в столиці.

 

Напередодні жителі Лондона масово стали покидати місто, оскільки з неділі в британській столиці і на південному сході Англії вступив в силу режим строгого карантину. Під його дію підпадають 20 мільйонів осіб.

 

Крім того, були скасовані п’ятиденні послаблення з нагоди Різдва. Щонайменше третині населення країни тепер заборонено проводити свята в компанії людей, з якими вони не живуть під одним дахом.


У Великій Британії за минулу добу виявили 35,9 тис. випадків коронавірусу, що є максимальним значенням за всю пандемію, повідомила в неділю, 20 грудня, агенція «Рейтер» із посиланням на дані міністерства охорони здоров’я країни.

 

Добовий приріст померлих становив 326 осіб. Днем раніше в королівстві було зафіксовано 27 тисяч 52 людини з інфекцією і 534 померлих. Усього коронавірус у країні підтвердили в 2 мільйонів 40 тисяч 147 осіб, померли 67,4 тис. пацієнтів.

Більш заразний, але чи більш небезпечний?

Наразі немає свідчень, що новий штам реагуватиме якось по-іншому на вже вироблені вакцини проти коронавірусу. У розмові з Бі-Бі-Сі епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове розповіла, що фахівці «спостерігають за мутаціями (коронавірусу) по всьому світу від початку пандемії».

 

Нині, за словами представниці ВООЗ, іде активна співпраця із британськими фахівцями щодо нового штаму. Британія надає всю інформацію щодо мутації вірусу, випадки якого спостерігають у країні, а ВООЗ ділиться нею із країнами-членами, спеціалістами та громадськістю.


Учені часто спостерігають численні мутації вірусів, каже доктор Ван Керкхове, проте насправді важливо розуміти, «якими є ці штами та як вони поводяться». Хоча щодо нового штаму все ще залишається багато чого незрозумілого.

 

Поки що його називають на 70% заразнішим, ніж первинний варіант вірусу. Проте свідчень того, що новий штам є більш небезпечним чи смертельним, наразі немає.

 

«Це може значно ускладнити ситуацію, але поки що оптимістичні сподівання, зокрема, пов’язані з появою вакцини і тим, що вакцина спроможна побороти хворобу. Принаймні такими є робочі припущення на цей момент», — заявив очільник британської медичної служби професор Кріс Вітті.


Британський міністр охорони здоров’я Метт Хенкок припускає, що нові, жорсткіші, протиепідемічні обмеження в Лондоні та на південному сході Англії не будуть зняті скоро. Підставою для цього є те, що новий варіант коронавірусу дуже важко контролювати.


Зазвичай людський організм сам здатен захиститися від вірусів. Він виробляє антитіла, які захищають його від вірусних атак і роблять невразливим до патогену. Однак якщо патоген уже мутував, а антитіла, що утворилися, запрограмовані на давнішу його «версію», то ці антитіла значно менш ефективні.

 

З тієї ж причини ми так само регулярно підхоплюємо ГРВІ знову і знову. Хоча наш організм уже сформував відповідні антитіла під час попереднього вірусу, до патогену, що знову мутував, нових антитіл ми ще не сформували.


Уже згадана вище технічна керівниця ВООЗ щодо COVID-19 Марія Ван Керкхове підтвердила, що новий штам має здатність поширюватися швидше, ніж попередній варіант коронавірусу. Він навіть вирвався вже за межі Великої Британії.

 

«Чим довше цей вірус поширюється, тим більше можливостей є для його зміни. Отже, нам дійсно потрібно зробити все можливе, щоб запобігти його розповсюдженню, мінімізація його поширення зменшить шанси для його зміни», — зазначила Керкхове.


Відтак ВООЗ у неділю, 20 грудня, закликала європейські країни посилити заходи у боротьбі з коронавірусом через появу нового штаму. За даними ВООЗ, за межами Британії було зафіксовано 11 випадків інфікування мутованим вірусом: дев’ять у Данії та по одному в Нідерландах та Австралії.

Європа відгороджується від Британії

Через новий штам Нідерланди вже заборонили рейси з Британії до 1 січня. Там хочуть звести до мінімуму ризик розповсюдження нової мутації вірусу. Згодом і Бельгія заявила, що призупиняє приймати авіарейси та потяги з Британії — поки що на 24 години, починаючи від півночі неділі.

 

Також авіасполучення з Великою Британією припинила Італія. Згодом те ж саме зробили Франція, Німеччина, Австрія, країни Балтії, Швейцарія і Туреччина, повідомляє Бі-Бі-Сі. Вчора питання про закриття авіа­сполучення з Британією мав розглянути на своєму засіданні й уряд України, повідомляє Укрінформ.


Австрія не лише закрила небо з Великою Британією, а й запроваджує вже третій цього року жорсткий карантин у себе. Як оголосив у п’ятницю уряд Австрії, національний карантин розпочнеться з 26 грудня.

 

Попередній, другий, щойно закінчився 2 грудня. В рамках нового карантину буде запроваджено, зокрема, комендантську годину з забороною залишати будинки з 20-ї години вечора до шостої ранку, і діятиме вона до 24 січня.

 

15-17 січня відбудеться масове тестування всього населення, і люди з негативним результатом тесту на коронавірус будуть звільнені від цих обмежень. Наявність негативного результату тесту також є обов’язковою умовою нормальної участі в соціальному житті, без нього після закінчення карантину в громадському просторі буде обов’язковим носіння захисної маски типу FFP2.

 

До 18 січня не працюватимуть школи, ресторани, бари та готелі, а також магазини, які не продають товари першої необхідності. На практиці це означає загальну заборону виходити з дому без обґрунтованої потреби.

 

Після 18 січня особи, які часто контактують із багатьма іншими людьми, такі як учителі, продавці, працівники громадського транспорту чи перукарі, повинні проходити щотижневе тестування на наявність коронавірусу.


Через те, що й у випадку появи нового штаму керівництво Євросоюзу демонструє повну безпорадність i бездіяльність, уряд Іспанії закликає ЄС  виробити скоординовану відповідь перед новим викликом.

 

У зв’язку з нездатністю президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн оволодіти ситуацією, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, країна якої в цьому півріччі головує в ЄС, має намір домагатися закриття кордонів Європейського Союзу на в’їзд iз Великої Британії через нову мутацію COVID-19, повідомляє видання «Більд» iз посиланням на джерела в німецькому уряді.

 

На даний час Меркель проводить переговори з президентом Франції Емманюелем Макроном iз цього приводу. Основне питання цих консультацій — обмеження транспортного сполучення між Великою Британією та Євросоюзом.


На думку кризової групи уряду Німеччини, Європа має «повністю ізолювати себе» від Великої Британії. «Національна заборона на посадку літаків iз Лондона в Німеччині — фіктивне рішення, якщо після мутації вірус надходитиме до нас iз Варшави, Відня, Праги, Копенгагена, Брюсселя, Парижа, Цюріха або Риму», — пояснив виданню віце­президент фракції Вільної демократичної партії Німеччини Майкл Тойрер.