Бо Росія: парламент Швеції підтримав можливість вступу країни до НАТО

18.12.2020
Бо Росія: парламент Швеції підтримав можливість вступу країни до НАТО

Шведський Риксдаґ ухвалив історичне рішення.

Парламент Швеції підтримав у вівторок, 15 грудня, можливість вступу країни до Північноатлантичного альянсу.

 

Уряд у Стокгольмі тепер зобов’язаний внести у стратегію безпеки запис про можливість приєднання до НАТО, якщо виникне така необхідність.


Відповідно до схваленого у Риксдаґу (парламенті) голосами опозиції заклику, як і Фінляндія, Швеція повинна допустити можливість приєднання до НАТО, аби зміцнити співпрацю у сфері безпеки та оборони.

 

Наголошено, що «варіант НАТО» означає, що шведська держава зберігає готовність членства в Альянсі та уважно стежить за змінами у міжнародній політиці безпеки.


Запис про можливість вступу Швеції до НАТО підтримали опозиційні партії: ліберально-консервативна «Поміркована коаліційна партія», християнські демократи та партія «Шведські демократи».

 

Проєкт підтримали також «Партія центру», яка зазвичай співпрацює з соціал-демократичним урядом, а також «Народна партія» – ліберали. Ці політичні сили вважають, що всезростаюча агресивність Росії змушує Швецію шукати сильних союзників.


Ключовою для здобуття більшості з цього питання була зміна позиції «Шведських демократів», котрі раніше були проти членства Швеції у НАТО, хоча, як вони стверджують, «варіант НАТО» не означає автоматичного членства в Альянсі.


Звернення опозиції щодо можливості вступу Швеції до НАТО розкритикувала міністр закордонних справ Анн Лінде (соціал-демократи). «Спекуляції на тему членства Швеції у НАТО не є добрими для нашого суспільства», — заявила Лінде.


Минулого тижня внесення можливості вступу Швеції в НАТО у стратегію безпеки підтримали також голосами опозиції комітети оборони і закордонних справ шведського парламенту.


Згідно з коментарями у шведських ЗМІ, рішення парламенту є історичним кроком, що наближує Швецію до НАТО. Швеція вже співпрацює з Альянсом, проводить спільні навчання, а її солдати беруть участь у військових місіях цієї організації.

 

Починаючи з 1990 років з ключових документів поступово зникали записи про те, що Швеція є нейтральною країною. Зміна підходу була підтверджена прийняттям у 2009 році доктрини солідарності з країнами Скандинавії та країнами ЄС.


Одночасно з голосуванням про можливість вступу країни в НАТО парламент Швеції підтримав збільшення оборонного бюджету країни на найближчу п’ятирічку відразу на 40%, це найбільше нарощування військових витрат королівства за останні 70 років.

 

Необхідність їх підвищення влада пояснює зростанням напруженості в регіоні, зокрема через дії Росії і передбачуване збільшення її військового потенціалу в наступне десятиріччя.


Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст пояснив депутатам парламенту: «Це викликано новою ситуацією в галузі безпеки — у зв’язку з російською агресією щодо Грузії, анексією Криму, конфліктом в Україні, діями в Білорусі, підвищенням військового потенціалу Росії, комплексними навчаннями, активністю в Арктиці і в районі Балтійського моря. Ми побачили нове середовище в сфері безпеки і те, що вони готові використовувати військову міць також для досягнення політичних цілей».


Як очікується, до 2025 року обсяг оборонного бюджету Швеції досягне майже 9 мільярдів євро (89 млрд крон). Частина коштів піде на модернізацію озброєння і підвищення оборонних і наступальних можливостей країни в області кібербезпеки.

 

Хультквіст і цього разу аргументував: «Відбуваються кібератаки на шведські компанії, на шведську владу, на зброй­ні сили, урядові установи, на різні організації у Швеції. Іноді це відбувається щодня, тому перед нами ця проблема постає постійно».


Зараз Швеція, яка не є членом НАТО, витрачає на свою оборону 1,1% ВВП. Планується, що до 2030 року чисельність збройних сил Швеції виро­сте з 55 тисяч до 90 тисяч осіб.