Кремлівським фейкам — стоп: закон про медіа має захистити український інфопростір

18.12.2020

Керівництво Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення переконане, що новий закон про медіа, який планують розглядати народні депутати найближчим часом, покликаний надати правові інструменти регулятору боротися з фейками та російською пропагандою в інформаційному просторі.


«Ця реформа передбачає потужний захист інформаційного простору нашої держави, яка живе сьогодні в умовах інформаційної війни, війни гарячої з Росією, живе зi старим законодавством, яке було ухвалене (і діє досі) ще в часи, коли не існував фактично ні «Гугл», ні «Ютуб», і взагалі iнтернет тільки починав розвиватися», — зауважила в коментарі «Магнолія-ТВ» голова Національної ради Ольга Герасим’юк.


За її словами, онлайн-медіа не повинні побоюватися якихось загроз для своєї діяльності, адже працівники інтернет-ЗМІ та ті ж самі блогери матимуть такі ж права, які зараз мають працівники телебачення, радіо та преси. Але для цього потрібно буде зареєструватися, каже очільниця Нацради.


«Ті, хто акредитуються, матимуть, навпаки, певні вигоди для цієї діяльності, хто ні, той буде собі жити, як хоче. Проєкт цей урівнює лише медіа у відповідальності перед суспіль­ством. Сьогодні онлайн абсолютно поза регуляцією, а радіо і телебачення регулюються. Чи є це рівними умовами? Ні», — підкреслила пані Герасим’юк.