До отруєння Навального причетна ФСБ, замах готували з 2017 року: головне про гучне розслідування ЗМІ

16.12.2020
До отруєння Навального причетна ФСБ, замах готували з 2017 року: головне про гучне розслідування ЗМІ

Александров, Осіпов та Паняєв, яких Bellingcat вважає працівниками ФСБ.

Прізвище російського опозиціонера Олексія Навального — знову на перших шпальтах світових видань.

 

Журналісти-розслідувачі з групи Bellingcat та російськомовного сайта Insider у співпраці з німецьким журналом «Шпігель» та американським медіаресурсом Сі-Ен-Ен, посилаючись на «об’ємні докази у вигляді телекомунікаційних даних та даних про подорожі», стверджують, що отруєння запеклого критика Кремля готувалося щонайменше з початку 2017 року.

 

«З початку 2017 року до серпня 2020 року оперативні працівники таємного підрозділу ФСБ, що спеціалізується на роботі з отруйними речовинами, стежили за Навальним під час його поїздок по Росії, пролетіли поруч із ним у понад 30 поїздках і, мабуть, здійснили щонайменше дві спроби отруїти його до спецоперації в місті Томськ», — йдеться у заяві групи.

Три путінські «мушкетери»

Британська група розслідувачів Bellingcat заявила, що слідство встановило трьох працівників ФСБ з підпільного підрозділу, які подорожували разом з Олексієм Навальним до Новосибірська, а потім слідували за ним до Томська, де сталося отруєння.

 

Їх підтримували та контролювали ще щонайменше п’ять оперативних співробітників ФСБ, деякі з яких також їздили і до Омська, де Навальний був госпіталізований, вказано в повідомленні. На думку Bellingcat, усі оперативники цієї групи пов’язані з Інститутом криміналістики ФСБ, який також відомий як військова частина 34435.


У звіті названо трьох із цих осіб — Олексій Александров, Іван Осипов (обидва лікарі) та Володимир Паняєв. Розслідувачі не вказують, чи була здійснена спроба встановити контакт із особами, нібито причетними до змови.

 

«Члени підрозділу спілкувалися одне з одним упродовж усієї операції, з раптовими сплесками активності зв’язку безпосередньо перед отруєнням, а також уночі за московським часом, коли Олексій Навальний вийшов зі свого готелю і вирушив до Томського аеропорту», — наголошується в розслідуванні.


Bellingcat заявляє, що аналіз телефонних метаданих 12 оперативних працівників ФСБ, пов’язаних із Російським інститутом криміналістики, показує: таємний підрозділ ФСБ працює на об’єкті, що нагадує лабораторію, описану колишніми перебіжчиками із радянського КДБ. ФСБ є правонаступницею КДБ, таємної поліції радянських часів, яка формально припинила свою діяльність у 1991 році після час розпаду Радянського Союзу.


«Ми виявили щонайменше 15 оперативних працівників, які працюють у цьому підпільному підрозділі Інституту криміналістики ФСБ. Щонайменше вісім із них, включно з керівником Станіславом Макшаковим, брали безпосередню участь у різних стадіях численних спроб отруїти Олексія Навального», — йдеться у звіті.

За велінням Путіна

У Bellingcat вбачають, що керівництво командою ФСБ, згаданою у цьому розслідуванні, здійснювалося президентом РФ Володимиром Путіним та секретарем російського Радбезу Миколою Патрушевим.


Зараз Навальний перебуває в Німеччині, де відновлюється після отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок». Навальний наполягає, що наказ про отруєння віддав особисто президент Росії Володимир Путін. Кремль заперечує свою причетність.


Звіт Bellingcat оприлюднено через два дні після того, як британська газета «Таймс» з посиланням на джерела західних спецслужб заявила, що друга спроба отруїти Навального була здійснена безпосередньо перед тим, як його відвезли до Німеччини.


Європейський Союз та Велика Британія запровадили заморожування активів та заборону на поїздки проти шести російських високопосадовців, які, як вважають у Брюсселі та Лондоні, відповідальні за отруєння Навального. Також під санкціями опинилася юридична особа, яка бере участь у програмі створення військових нервово-паралітичних засобів, відомих як «Новачок».