На чемпіонаті Європи українські гімнасти зібрали ужинок золотих медалей

15.12.2020
На чемпіонаті Європи українські гімнасти зібрали ужинок золотих медалей

Бронзовий призер Олімпіади-2012 Ігор Радівілов і сьогодні продовжує зберігати високий рівень майстерності. (Фото з сайта tsn.ua.)

Чоловіча збірна України зі спортивної гімнастики тріумфально завершила чемпіонат Європи, котрий відбувся в турецькому місті Мерсін. Уперше в своїй історії «синьо-жовті» здобули «золото» в командному заліку.

 

Зусиллями Петра Пахнюка, Ігоря Радівілова, Владислава Грико, Євгена Юденкова та Романа Ващенка українській команді трохи більше ніж на чотири бали вдалося випередити в загальному заліку збірну господарiв. Третіми в командному протоколі фінішували угорці.

 

Як видно, континентальна першість у Туреччині пройшла без низки провідних гімнастичних команд Старого світу. Через коронавірус до Мерсіна не приїхали збірні Росії, Великої Британії, Німеччини тощо. При цьому в складі українського колективу не було її лідера Олега Верняєва.


Однак iз роллю першого номера «на відмінно» впорався досвідчений Ігор Радивілов. Бронзовий призер Олімпіади-2012 продемонстрував, що й досі перебуває в прекрасній формі. Після сходження з молодими партнерами на вищу сходинку командного п’єдесталу, 28-річний спортсмен iз Маріуполя здобув іще дві індивідуальні відзнаки.

 

У своїй улюбленій дисципліні, котра принесла олімпійську нагороду, — опорному стрибку — Радівілов здобув «золото». А виступ на кільцях приніс йому медаль бронзового ґатунку. Водночас Петро Пахнюк продемонстрував своє високе вміння роботи на паралельних брусах, де йому дісталося «срібло».


Відзначимо, що в жовтні, виступаючи на етапі Кубка світу в Угорщині, Пахнюк заявив і виконав на брусах два іменні елементи. «Вписав своє ім’я в історію й на сторінки розвитку гімнастики», — так прокоментував той пам’ятний епізод Петро, котрий на додачу до дипломів отримав і «кубкове» «золото».


На чемпіонаті Європи Пахнюк знову продемонстрував свою любов до паралельних брусів, показавши таким чином, що в головної зірки української команди — олімпійського чемпіона 2016 року на брусах — росте гідний опонент та зміна.


Загалом під орудою головного тренера Геннадія Сартинського українська гімнастична збірна демонструє яскравий прогрес. Тож, думається, невипадковим є й успішний виступ на ЧЄ в Туреччині вітчизняних юніорів.


Як і їхні дорослі колеги, юні українські гімнасти (Ілля Ковтун, Володимир Костюк, Радомир Стельмах, Іван Севрук та Микита Мельников) стали першими в командному заліку.


При цьому неабиякого успіху досягли хлопці й в індивідуальних фіналах. Особливо потішив наставників Ілля Ковтун, який виборов одразу чотири «золота», тріумфувавши в багатоборстві, на коні, кільцях та паралельних брусах. До того Іллі дісталося ще й «срібло» в опорному стрибку.


При цьому в активі Костюка друге місце в «абсолюті» й на кільцях, а також «бронза» на поперечині. По одній срібній нагороді вибороли Севрук (вільні вправи) та Мальников (паралельні бруси).