Більше 10 млрд згорять, або xому ЗСУ залишаться без озброєння

11.12.2020
Більше 10 млрд згорять, або xому ЗСУ залишаться без озброєння

Cтаном на сьогодні від дій влади зривається державне оборонне замовлення — ДОЗ, і ми фактично залишаємось без озброєння на наступні роки. Що це?

 

Диверсія, корупція, халатність або підігравання Кремлю, мені невідомо, але якщо ДОЗ не буде прийнятий, ми залишимось без ракетного щита, який повинен нас захищати від російської агресії.


Володимир Зеленський хоче миру? Зрив ДОЗу погіршує наші перемовні позиції в Нормандському форматі, оскільки тільки потужна та сучасна армія виключає силовий важіль тиску на Україну з боку Росії.


Ми говоримо сьогодні не тільки про Донбас, а й про можливу атаку з півночі та півдня, ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій. Керівництво, яке приймає рішення в особі Тарана, Хомчака та особисто Зеленського, ігнорує закупівлю озброєння, хоча президент сам схвалив цю програму, а секретар РНБО Данілов її також затвердив. Фактично ми бачимо, що відбувається саботаж.


Якщо ДОЗ буде зірваний, ЗСУ не отримає комплекси: «Нептун», «Вільха» та «Вільха-М», 155 мм самохідні артилерійські установки «Богдана», 152 мм постріли для артилерійських систем «Гіацинт», легкий протитанковий ракетний комплекс «Корсар», 152 мм артилерійські постріли для Д-20, 30 мм гранати Вог-17, 60 мм мінометні постріли, 120 мм міномети «МП-120», бойові машини піхоти БМП-2, снайперські гвинтівки Barrett, десантні парашутні системи Т-11, піротехнічні засоби для літаків.


Фактично ЗСУ не будуть мати чим стримувати ворога.


Звіт Рахункової палати показує, що більше ніж 10 млрд, виділених на армію цього року, згорять, якщо закупівлі не розпочнуться в цьому місяці. Володимир Зеленський мовчить, наче нічого не трапилось, хоча це пряма загроза національній безпеці України. Пацифікація української армії вписується в парадигму влади по досягненню «миру за будь-яких умов».


Влада повинна збільшити фінансування сектору національної безпеки та оборони, передусім української армії до 5% від ВВП, як це передбачено рішенням РНБО та указом 5-го президента Петра Порошенка.

 

Натомість ми маємо ситуацію, де бю­джет тільки формально досягає 5%, але передбачає винятково збільшення видатків на потреби силових органів, які виконують політичні замовлення. Фінансування ЗСУ та Міністерства оборони зменшується попри обіцянки Зеленського і того, що війна продовжується.


Ми вийшли на пресконференцію з Мирославом Гайєм, Володимиром Горбачем, Валерієм Ісмаіловим, аби наголосити на цій диверсії з боку влади. Володимир Зеленський повинен вирішити питання виконання ДОЗ або звільнити Хомчака та Тарана. Не можна залишити ЗСУ без озброєння.

 

 

Семен КАБАКАЄВ,
голова ГО «Безпека та взаємодія в Україні» (FB)