Технологія реваншу: Зе-влада України чинить тиск на проукраїнські телеканали

04.12.2020

Проукраїнські, патріотичні ЗМІ у нашій державі знову, як і до Революції гідності, стають об’єктами тиску з боку влади, і зокрема правоохоронних органів.

 

Саме про це свідчить аналіз сайтів головних вітчизняних масмедіа.


Надто вже він «Прямий»...

Остання ініціатива влади — тиск на телеканал «Прямий». Печерський районний суд дозволив проведення обшуків на телеканалі «Прямий».

 

«Такі дії суду і правоохоронних органів в особі Державного бюро розслідувань колектив «Прямого» розцінює як спробу вплинути на роботу телеканала та тиск на свободу слова. Відповідні листи телеканал направить до міжнародних установ та закликає колег не бути байдужими і долучитись до підтримки телеканала», — йдеться в заяві мовника.


Це далеко не перший випадок, коли телеканал, який вважають близьким до п’ятого президента України Петра Порошенка, стає об’єктом інтересу правоохоронних структур нашої держави.

 

Влітку нинішнього року керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький у інтерв’ю заявив, що в так званій справі «Прямого» канала було поставлено завдання арешту телеканала, і такі вказівки давав перший заступник директора ДБР, колишній адвокат Януковича Олександр Бабіков.

 

Саме він наказував слідчим вжити заходів для арешту телеканала «Прямий» як речового доказу, внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність. А раніше, 7 листопада 2019 року, слідчі ДБР прийшли з обшуками до власника канала «Прямий» Володимира Макеєнка.


Сайт «Прямий» також цитує народного депутата від «Європейської Солідарності» Олексія Гончаренка, що продовження тиску на телеканал «Прямий» означає неготовність президента України Володимира Зеленського до критики і його бажання закрити ЗМІ, які кажуть правду про реальний стан справ у державі.

 

«Це найбільше визнання, хочу привітати телеканал «Прямий». Зрозуміло, що Зеленський неготовий до критики, він не хоче чути правду. Натомість президент хоче закрити рота тим, хто цю правду розповідає», — сказав депутат.


Ще один народний депутат від «Європейської Солідарності» Микола Княжицький заявив: тиск на «Прямий» є політичним переслідуванням влади незалежного медіа за його опозиційну політику під надуманим приводом.

 

За словами нардепа Володимира Ар’єва, політика влади щодо «Прямого» нагадує часи Януковича. Народний депутат від «ЄС» Ростислав Павленко наголосив на неприйнятності ситуації, коли «Прямий», який є лідером серед інформаційних телеканалів, перебуває під ударом влади через позицію, яку він транслює.


Але і сам «Прямий» є далеко не першим телеканалом, проти якого працює чинна влада в Україні. Раніше, 21 травня, Національна рада призначила перевірку телеканала «Еспресо» за трансляцію в ефірі програм української служби «Радіо «Свобода» та «ВВС NEWS Україна». Сталося це саме в День вишиванки: символи для Зе-команди, як виявилося, важливі, — адже, скажімо, обшук у музеї Національної пам’яті влада провела саме у річницю революції.


Сам канал «Еспресо» на своєму сайті навів головні аргументи, чому такі дії є безглуздими.

 

«По-перше, співпраця телеканала «Еспресо» та «Радіо «Свобода» розпочалася ще з часів Майдану і триває до сьогодні: програми «Радіо «Свобода» знімають в Україні, і вони не є програмами іноземного виробництва. З 2014 року телеканал «Еспресо» проходив кілька планових перевірок Нацради, і жодних зауважень iз приводу цих програм у Нацради не було. Зміну підходу державного регулятора до сітки незалежного інформаційного мовника ми пов’язуємо лише зі зміною політичного режиму в країні, що є ознакою початку політичних репресій», — пояснив мовник і додав, що давно вже минули часи СРСР, коли за слухання програм «Радіо «Свобода» та «ВВС» репресували.


Проросійським можна все

Експерти, яких цитують вітчизняні ЗМІ, стверджують, що утиски свободи слова за останній час в Україні посилюються.

 

«За шість місяців 2020 року експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 112 випадків порушень свободи слова. Із них 86 стосувалися фізичної агресії проти журналістів», — процитував сайт «5-го канала» відомого дисидента та правозахисника, співпрезидента Асоціації єврейських організацій та общин (ВААД) України Йосипа Зісельса.

 

За його словами, системному тиску з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення піддаються телеканали «Прямий», «Еспресо», «UA: Суспільне мовлення».


«Внаслідок необґрунтованого секвестру державного бюджету ледве не закрився єдиний кримськотатарський канал АТР. Через це канал-«біженець», про необхідність підтримки якого, зокрема, йдеться в постанові парламенту ЄС від лютого 2016 року, опинився на межі закриття», — написав Зісельс.


Водночас він зазначив, що в інформаційному просторі країни абсолютно вільно почуваються медіа, що ретранслюють кремлівську пропаганду, за російськими лекалами коментують внутрішньополітичну ситуацію в державі, поширюючи кремлівські фейки про нібито громадянську війну на Донбасі та так зване зовнішнє управління Україною.

 

«Йдеться як мінімум про чотири телеканали, що входять до сфери впливу прокремлівського діяча Віктора Медведчука — NewsOne, «112 Україна», ZIK та «Інтер» (80% акцій), які почуваються набагато вільніше, ніж національно-демократичні канали, — написав правозахисник.

 

— І уточнив, що «Прямий» та інші вищезгадані державницькі канали сьогодні — лідери інформаційного мовлення з твердою патріотичною, демократичною, європейською позицією, що є критично важливим в умовах інформаційної війни Росії проти України. Бажання припинити мовлення «Прямого» не походить безпосередньо від Нацради чи ДБР, які в цьому випадку використовуються як інструменти тиску вищого керівництва країни на незалежний інформаційний простір».


Каналу ZIK пригадують два його так звані провокаційні «марафони»: останній під назвою «Реванш соросятні» та попередній «Попахує Соросом». У яких містилися російські пропагандистські медіаштампи про нібито зовнішнє управління нашою дер­жавою з боку США.


Попередній масштабний фейк, який розповсюджує проросійський «112 канал» із пулу Віктора Медведчука, — так зване «журналістське розслідування» про таємні американські біолабораторії на території України: саме через них, мовляв, в Україні виникають спалахи невідомих хвороб. Передача, попри всі наявні ознаки фальшування, ненадання жодних доказів словам авторів, не отримала жодної реакції з боку Нацради з питань телебачення і радіомовлення. До речі, недоведені тези «112 канала» про таємні лабораторії активно тиражували російські ЗМІ.


І останній, чи не найбільш кричущий випадок, — коли в ефірі канала ZIK народний депутат від «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін публічно назвав події Революції гідності державним переворотом. При цьому прямо порушивши закон України.


«Мусимо наголосити, що така політика суперечить європейським цінностям та європейському вибору України. Висловлюємо повну підтримку колективам усіх незалежних ЗМІ, зокрема телеканалам «Прямий», «UA: Суспільне мовлення», АТР та «Еспресо», і вимагаємо від президента України Володимира Зеленського припинити тиск на непідконтрольні владі медіа», — прокоментував ситуацію Йосип Зісельс, звернувши увагу на необхідність зосередження зусиль інформаційної політики на протидії спробам Росії подати її військову агресію проти України як «внутрішньоукраїнській конфлікт» та антидержавній діяльності проросійської п’ятої колони всередині країни.


Не так давно українська інтелігенція підписала заяву про недопущення переслідування незалежних ЗМІ за їх політичну  позицію, яку підписали 56 осіб.


«Сьогодні, через сім років, влада Зеленського чинить тиск на незалежні засоби масової інформації, — написав на сайті «Прямого» політолог Андрій Смолій. — При цьому немає питання щодо джерел фінансування телеканалів Медведчука, щодо тих тез, які дуже часто вкидають в інформаційний простір України, абсолютно проросійські тези. Наприклад, про «державний переворот». І заявив, що ні СБУ, ні Нацрада, ні інші органи державної влади не турбуються цими ЗМІ.


«Усе це вказує на те, що фактично ми бачимо таку собі спайку, таку собі ледь вже не коаліцію між владою і проросійськими силами», — резюмував Андрій Смолій.