«Шахтар» зберіг шанси на «плей-оф» у Лізі чемпіонів

04.12.2020
«Шахтар» зберіг шанси на «плей-оф» у Лізі чемпіонів

«Гірники» вдруге на груповому етапі переграли мадридський «Реал». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Просто неймовірні за своєю протилежністю результати демонструє донецький «Шахтар» у поточній Лізі чемпіонів.

 

Після двох поразок у спареному протистоянні з «Боруссією» з Менхенгладбаха, в якому «гірники» пропустили десять голів, чинний чемпіон України примудрився вдруге за короткий час покласти на лопатки найтитулованіший клуб Суперліги — мадридський «Реал».

 


Такого результату, слід визнати, ніхто не очікував від команди Луїша Каштру, навіть самі «гірники».

 

«У нинішньому сезоні «Шахтар» грає в найскладнішій групі за всю історію нашої команди в Лізі чемпіонів. Насправді перед початком групового раунду робилася ставка на успішне проведення поєдинків iз «Боруссією», а вийшло навпаки — двічі перемогли «Реал» та зіграли внічию з «Інтером», — зізнається генеральний директор «гірників» Сергій Палкін.


Водночас «гірницький» гендир наголошує, що перемоги донецького клубу над галактичним «Реалом» не є випадковістю, попри те, що дехто вважає саме так.

 

«Ми маємо певну стратегію, ми знаємо, куди йти і що робити. Футболісти та тренерський штаб довели свою правоту та лінію, котру вони гнуть», — зазначив Палкін.


Після неймовірно болісного фіаско в спареному протистоянні з «Боруссією» на «Шахтар» посипалася закономірна критика. Утім післяподвійного тріумфу над «Реалом» у таборі «гірників» сподіваються, що вони сповна реабілітувалися за попередні невдачі.

 

При цьому команда Каштру суттєво підвищила свої шанси на вихід у «плей-оф» ЛЧ, щоправда, для гарантованої участі в 1/8 фіналу турніру «помаранчево-чорним» в останньому турі потрібна гостьова перемога над «Інтером».


Загалом, усі чотири учасники квартету В досі зберігають шанси на продовження боротьби за Кубок чемпіонів, зокрема й майбутній суперник донеччан, який у минулому турі здобув першу перемогу на груповому етапі, хоча все одно залишився на останньому місці в «пульці».


«Останній матч вирішить усе: ми продовжимо шлях або в Лізі чемпіонів, або в Лізі Європи, або вилетимо з єврокубків узагалі. У футболі все непередбачувано і може миттєво змінюватися», — заявив Луїш Каштру. Власне, для забезпечення єврокубкової весни «гірникам» потрібно не програти в Мілані «Інтеру», що після їхньої «сухої» нічиєї в Києві виглядає цілком реальним варіантом.


Також нічиєї вистачить для продовження своєї участі в поточній єврокубковій кампанії й київському «Динамо», щоправда, в заключному матчі групового раунду ЛЧ — проти «Ференцвароша» в Києві — підопічні Мірчi Луческу матимуть можливість отримати лише перепустку до «плей-оф» Ліги Європи.


А програний минулої середи матч «Ювентусу» в Турині зайвий раз лише підтвердив, що в нинішньому вигляді «біло-сині» не здатні конкурувати з європейськими грандами в Суперлізі.


Сьогодні на полі відчувалася різниця в досвіді, різниця в майстерності. У нашому складі дуже багато молодих гравців, які ще навчаються і, звичайно, помиляються. Наша участь у цьогорічній Лізі чемпіонів є уроком для нашої молоді. Ми вчимося, отримуємо досвід. А перед вирішальною грою з «Ференцварошем» ми отримали важливий урок», — пояснив Луческу.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 5-й тур. Група В. «Боруссія» (М, Німеччина) — «Інтер» (Італія) — 2:3, «Шахтар» (Україна) — «Реал» (Іспанія) — 2:0 (Дентіньйо, 57; Соломон, 82).
Турнірне становище: «Боруссія» (М) — 8, «Шахтар», «Реал» — 7, «Інтер» — 5.
Група G. «Ювентус» (Італія) — «Динамо» (Україна) — 3:0, «Ференцварош» (Угорщина) — «Барселона» (Іспанія) — 0:3.
Турнірне становище: «Барселона» — 15, «Ювентус» — 12, «Динамо», «Ференцварош» — 1.