«Квітник Байдена»: за зв’язки Білого дому у нового президента США відповідатимуть жінки

02.12.2020

Джо Байден вибрав відповідальних за комунікації президента США.

 

Вперше в історії США всі ключові посади в прескоманді президента обійматимуть жінки.

 

Троє — Кейт Бедінгфілд, Дженніфер Псакі й Елізабет Александер — уже працювали в Білому домі.

 

Про це повідомляється в акаунті команди Байдена в «Твіттері».


Директоркою з комунікацій Білого дому має стати Кейт Бедінгфілд. Вона працювала у виборчому штабі Байдена, а також була його помічницею з питань зв’язків, коли Байден обіймав посаду віцепрезидента США. Заступницею Бедінгфілд буде Пілі Тобар, яка також працювала в штабі демократа.


Речницею Білого дому має стати 41-річна Дженніфер Псакі. Розквіт кар’єри Джен Псакі збігся в часі з чи не найбільш драматичним періодом у новітній історії України — Євромайданом, а тоді — анексією Криму та війною на Донбасі.

 

У ці роки вона неодноразово виступала з заявами на підтримку України, критикувала політику Росії, засуджувала анексію Криму та прямо говорила про те, що саме РФ стоїть за конфліктом на сході України.


За президентства Барака Обами Дженніфер Псакі входила в його команду з комунікацій, а також очолювала пресслужбу Держдепартаменту США.

 

Першою заступницею прессекретарки стане афроамериканка Карін Жан-П’єр, яка була головою передвиборчого штабу майбутньої віцепрезидентки Камали Гарріс.

 

Помічницею першої леді зі зв’язків стане Елізабет Александер. За віцепрезидентства Байдена вона обіймала посаду його прессекретарки.

 

А Сімона Сандерс отримає посаду речниці віцепрезидентки Камали Гарріс. Сандерс, як і її шефиня, є афроамериканкою. Вона працювала старшою радницею у виборчій кампанії Байдена і Гарріс.

 

«Цій команді буде довірено величезну відповідальність щодо встановлення зв’язку між американським народом і Білим домом», — наголосив Байден.


Повернення Дженніфер Псакі до Білого дому в Кремлі наразі стримано назвали «внутрішньою справою США».

 

Але за цією зовнішньою стриманістю приховується досить цікава історія «знайомства». Ще до анексії Криму глава російської дипломатії Сергій Лавров подарував Джен Псакі хутряну шапку-вушанку червоного кольору та з червоною зіркою на лобі. Вона з посмішкою сфотографувалася в цій шапці з Лавровим і зберегла її. Але подарунок не справив на неї враження, на яке очікував Лавров.

 

Надалі «Червона Шапочка» з Білого дому стала справжнім жахом для Кремля. Вона робила гучні й однозначні заяви на підтримку України, а російські медіа жорстко критикували пані Псакі.

 

Дещо з соромом варто ви­знати, що заяви Псакі, чіткі, вбивче аргументовані, пристрасні, зробили для України більше, ніж безбарвні виступи окремих українських дипломатів в ООН та інших міжнародних організаціях.

 

Вона заявляла, що Росія використовує газ як політичну зброю, перекидає війська в Україну та зриває перемир’я у лютому 2015 року. Фактично критика США дій Росії щодо України озвучувалась саме Джен Псакі.


Псакі зачепила кремлівську братію за живе, тому в Росії її зробили предметом кпинів, жартів та образ із боку кремлівських керівників та журналістів державних ЗМІ.

 

У Росії Псакі неочікувано для себе самої стала справжнім мемом. Її заяви критикували політики і ЗМІ, а колега з російського МЗС Марія Захарова регулярно присвячувала Псакі не дуже дипломатичні твіти, а рунет вправлявся в дотепах та фотожабах.

 

Майбутня речниця Байдена посто бісить Росію, зазначає Бі-Бі-Сі.  Віцепрем’єр Дмитро Рогозін публікував відео з її виступами, вказуючи, що «шоу Псакі не вистачає закадрового сміху». 

 

А путінський журналіст Дмитро Кисельов вигадував слово «Псакінг» — нібито на позначення неперевірених заяв американців.

 

Це сталось після чергового коментаря пані Псакі щодо незаконних дій Росії в Україні. Сама Джен Псакі неодноразово коментувала образи на свій бік від офіційних осіб Росії та називала це пропагандою. Вона казала, що такій великій країні, як Росія, не личить організовувати брехливі атаки на представників адміністрації США.


«Я з гордістю оголошую сьогодні про першу команду з комунікацій Білого дому, яка складається повністю з жінок», — сказав пан Байден. На відміну від посад уряду, пресслужба не вимагає затвердження Сенатом.


Байден уже номінував на посаду директорки ЦРУ Евріл Хейнс. Хейнс була першою жінкою на посаді заступниці глави ЦРУ у період між 2013-2015 роками, а відтак перейшла на роботу до Держдепартаменту, де працювала заступницею радника з питань національної безпеки. У разі затвердження на новій посаді вона стане першою жінкою на чолі американської розвідки.