Холод словенської ізоляції: українські баскетболісти заледве виграли один із двох матчів

02.12.2020
Холод словенської ізоляції: українські баскетболісти заледве виграли один із двох матчів

Удруге у відборі здолавши аутсайдерів групи — збірну Австрії, українські баскетболісти достроково вибороли собі місце у фіналі Євробаскету-2022. (Фото з сайта fiba.basketbal.)

Доволі нечасто у відбіркових баталіях групового типу трапляється так, що за два тури до завершення кваліфікації другій команді квартету достроково дістається путівка до фінальної частини змагань.

 

Утім регламент відбору на чоловічий Євробаскет-2022 такий, що перепустки до основної фази турніру можуть отримати навіть три збірні з однієї групи.

 

А здобувши дві перемоги в чотирьох матчах, в обох випадках перегравши безапеляційного аутсайдера квартету — збірну Австрії, національна команда України таким чином достроково оформила свою участь у фінальній частині ЧЄ.

 

«Ми вже на Євробаскеті. Круто. Великі нації Литва, Іспанія, Сербія ще не вийшли, а ми — вже. Дякую хлопцям», — заявив латвійський наставник «синьо-жовтих» Айнарс Багатскіс.


Цікаво, що для окремих баскетболістів української збірної повною несподіванкою став факт виходу на ЧЄ-2022 одразу трьох команд із їхньої відбіркової групи. Можливо, саме через це виступ українців у Словенії вийшов блідим і невиразним.


Матчі третього та четвертого турів відбору українській команді випало грати в ізольованій «бульбашці» в Словенії, і це, за словами «коуча» українців, певним чином відбилося на психологічному стані та грі його підопічних.


«В «баблі» ми не виходили з готелю. Це кращий варіант із точки зору безпеки. Але люди не вовки. У такій вузькій компанії втомлюєшся. У нас були різні перешкоди. Три дні не могли з номерів вийти. З одного боку, класно грати в безпечний баскетбол у «баблі», але з іншого боку — це не так просто», — розповів Багатскіс.


Не дивно, що після трьох днів перебування в таких умовах українські баскетболісти з провалу розпочали поєдинок проти господарів. 33:9 — із таким рахунком Словенія виграла першу чверть матчу проти українського колективу. І нехай у наступних трьох десятихвилинках неодмінно перемагали підопічні Багатскіса, відіграти негативний гандикап вони так і не змогли.

 

«У «баблі» була конкретна ізоляція, котра сильно тиснула на нас», — поділився емоціями центровий «синьо-жовтих» В’ячеслав Кравцов.


Водночас представник «Дніпра» визнає, що списувати все на умови перебування в Любляні не варто.

 

«Потрібно шукати інші причини нашої непереконливої гри в обох матчах словенської сесії», — зауважив Кравцов, визнавши, що і в поєдинку проти Австрії «синьо-жовті» були далекими від ідеалу.


Програти поєдинок австріякам, котрі до того не здобули в групі жодного очка, — це було б уже занадто для команди Багатскіса. Однак українські баскетболісти були дуже близькими до невдачі.

 

«У цій грі ми контролювали щит, показали хороший відсоток точності, отримували хороші можливості для кидка. Була якість у всіх аспектах, крім одного. Втрати. Команда здійснила 27 втрат. Про що ми думали? Про великі глобальні цілі на майбутнє? Добре, що вдалося виправити становище», — констатував Багатскіс.


Тепер, коли головне турнірне завдання виконано і збірна України вже ніяк не опуститься в групі нижче третього місця, її латвійський наставник на фініші відбору хоче взяти реванш у словенців та угорців за минулі поразки. На це наставник налаштовує й підопічних, вказуючи, що долю першого місця в групі досі не вирішено.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група F. Словенія — Україна — 84:73. Австрія — Словенія — 64:77, Україна — Австрія — 70:67.
Турнірне становище: Словенія — 3 перемоги/1 поразка, Україна — 2/2, «Угорщина — 2/0, Австрія — 0/4.