В Одесі пенсіонер вклав 30 тисяч євро у креативний проєкт реконструкції будинку

01.12.2020

Унікальна картинна галерея прикрасила раніше обшарпаний під’їзд одеського будинку по вулиці Гоголя, в якому живе 74­річний Джеррі Глікштейн. Він розповів, що зважився на дорогий експеримент після того, як повернувся з навколосвітньої подорожі.

 

— Мені не подобалося жити у будинку, де все виглядає сумно та некрасиво, — пояснив свої дії пенсіонер. — Мені вдалося встановити нові решітки на внутрішніх вікнах у стилі бельгійського ар нуво, поміняти покрівлю та полагодити світловий ліхтар на даху, відремонтувати мармурові сходи, після чого ми зайнялися декоруванням під’їзду й, як на мене, у нас усе вийшло на «відмінно».

 

Після того, як місцевий художник Юрій Афонін розписав стіни під’їзду картинами, у приміщенні встановили годинник з індійського червоного мармуру, який прикрашають різнокольорові шматочки муранського скла.

 

А нещодавно одесит презентував нову фреску з давньо­римськими мотивами. Її створили декоратор Святослав Лаврусенко та художник по середньовічних костюмах Олександр Карпов. А на віконці над вхідними дверима вибили напис Casastelladellafortuna, що в перекладі з італійської означає «Будинок під щасливою зіркою».

 

Подивитися на це диво приходять не лише зацікавлені мешканці будинку, а й жителі інших мікрорайонів Одеси та навіть іноземні туристи. Повний комплекс реконструкції будинку обійшовся 74­річному пенсіонеру трохи більш ніж у 30 тис. євро. А вже десяток років лише за прибирання під’їзду одеський естет Джеррі Глікштейн платить із власної кишені 1 тис. 600 гривень на місяць.

 

А ще вздовж усієї вулиці Гоголя Джеррі Глікштейн висадив кілька десятків катальп («дерево щастя») та обгородив їх кованими огорожами. Він також частково спонсорував установку жовтих лавок уздовж вулиці Дерибасівської, щоб зробити своє місто затишнішим і цивілізованішим.

 

Слава про чудо­під’їзд на вулиці Гоголя встигла облетіти все місто, проте не всі сусіди оцінили щедрий вчинок Глікштейна. Декому не сподобалося те, що їхній будинок став місцем паломництва туристів.

 

Навіть більше: «Будинок перебуває на балансі міста. Чому ми повинні його реставрувати? Ми володіємо лише квартирами, навіть сходові клітки нам не належать», — сказала як відрізала співзасновник ОСББ «Затишна» Марина Гофман.

 

Джеррі Глікштейн не розуміє суті конфлікту з сусідами, адже він народився у цьому будинку, потім тривалий час подорожував та лише 12 років тому повернувся до Одеси.

 

За його словами, за всі ці роки сусіди не спромоглися навіть лампочки поміняти у під’їзді, також не виділялися гроші на прибирання парадних. Пенсіонер готовий шукати спільну мову з мешканцями будинку, який фактично взяв на свій баланс.