У Львові вдруге за цей рік пересадили серце

25.11.2020
У Львові вдруге за цей рік пересадили серце

Львівська лікарня швидкої допомоги.

Робочою стала ніч на 21 листопада для львівських хірургів­трансплантологів.

 

Операція з пересадки серця тривала від опівночі до сьомої ранку. Наступного дня пацієнта доставили до Києва.

 

«Він транспортований в Інститут серця. Перебуває в реанімаційному відділенні. Стабільний. Середньої важкості загальний стан відповідає важкості перенесеного оперативного втручання», — розповів завідувач кардіохірургічного відділення лікарні швидкої допомоги Роман Домашич.

           

Ще двом пацієнтам Львівської лікарні швидкої допомоги пересадили нирки. Вони теж почуваються добре. Донором для цих трьох людей став 28­річний чоловік, у якого стався інсульт. Його рідні погодилися на донорство після того, як консиліум лікарів підтвердив діагноз.

           

Одну нирку від молодого донора отримав 51­річний пацієнт із Золочева, іншу — 46­річний киянин.

 

«Як для третього післяопераційного дня, то можна сказати, що абсолютно ніяких відхилень від норми вони не мають. Нирки працюють дуже добре. Організми їхні вже очищені. Аналізи вже в нормі. Переводимо їх сьогодні (23 листопада. — Ред.) з відділення реанімації до нашого загального відділення», — каже завідувач відділення трансплантології Максим Овечко.

           

Львівська лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на проведення операцій iз трансплантації органів цьогоріч у лютому, і відтоді там провели вже дві трансплантації серця та десять — нирок. Наразі в черзі на операцію з трансплантації нирок ще понад 200 пацієнтів із різних міст України.

           

Нагадаємо, що трансплантація серця — це кардіохірургічна трансплантологічна   операція, що застосовується  у   па­цієнтів на останній ста­дії серцевої недостатності.У США виконується близько 4 000 трансплантацій серця щорічно, а в Україні це все  ще поодинокі випадки.

 ДОВІДКА

Перша клінічна операція з пересадки серця проведена в 1964 р. Джоном Харді в клініці медичного центру Міссісіпі: він пересадив хворій людині серце шимпанзе; через годину після відключення апарата штучного кровообігу хворий помер.

 

Перша успішна пересадка серця відбулася в 1967 році в Кейптауні (ПАР). Перша пересадка серця в Україні була проведена в 2001 році Борисом Тодуровим на базі кафедри кардіохірургії Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова, пацієнт із донорським серцем прожив два тижні. Другу операцію Тодуров провів через два роки — харків’янин із донорським серцем живе з 2003 року.

 

Трансплантація нирки — метод замісної терапії при термінальній стадії ниркової недостатності. І першу в світі трансплантацію нирки здійснив український хірург Юрій Вороний у 1933 році в Херсоні, пацієнтка прожила лише дві доби. Перша вдала трансплантація нирки була проведена в США у 1950 році.