Байден і його команда: хто обійме ключові посади в адміністрації та чи прихильні вони до України

25.11.2020
Байден і його команда: хто обійме ключові посади в адміністрації та чи прихильні вони до України

58-річний Ентоні Блінкен працював з Обамою і Клінтоном.

Штаб кандидата від Демократичної партії на посаду президента США Джо Байдена, якого американські ЗМІ назвали переможцем виборів, опублікував список кандидатур на ключові пости в адміністрації.

Найважливіше для нас те, що на посаду держсекретаря США Байден хоче призначити досвідченого дипломата Ентоні Блінкена, який відомий по­зитивним ставленням до України і навіть має українське коріння.

А колишнього держсекретаря Джона Керрі, котрий обіймав цей пост за адміністрації Барака Обами, Байден вирішив призначити своїм уповноваженим із питань клімату, передає інформагенція «Франс Пресс» (AFP).

Це призначення свідчить про те, що майбутня адміністрація збирається приділяти значно більше уваги питанням довкілля, ніж при Трампі.

Жінка на чолі міноборони

Алехандро Майоркас стане першим латиноамериканцем, який очолить міністерство національної безпеки США, що відає, зокрема, питаннями імміграції. Він уже працював заступником міністра з питань внутрішньої безпеки з 2013 по 2016 рік.

 

Водночас стало відомо про плани Байдена призначити на пост глави Пентагону колишню заступницю директора ЦРУ Евріл Хейнс. Вона, таким чином, має стати першою жінкою на чолі міністерства оборони США.

 

В майбутньому вона координуватиме роботу всіх американських спецслужб. Дипломатку Лінду Томас­Грінфілд у Байдена планують призначити на пост представника США при ООН. Так само команда Байдена підтвердила, що 43­річний Джейк Салліван стане радником президента з питань національної безпеки.

 

Раніше американські ЗМІ вже повідомляли про плани щодо призначень окремих посадовців. Однак офіційне підтвердження надійшло тільки тепер.

 

«Мені потрібна команда, готова до роботи в перший же день», — написав Джо Байден в заяві про призначення. «Ці люди настільки ж досвідчені і перевірені в кризових ситуаціях, наскільки вони винахідливі і здатні до новаторства», — цитує його слова «Франс Пресс».

Свої люди

Для України найбільше значення має посада держсекретаря, який керує роботою дипломатичної служби США. Це найважливіша зовнішньополітична посада в адміністрації.

 

Названий кандидатом на цю посаду 58­річний Ентоні Блінкен в американській дипломатії з 1994 року. Він працював на різних посадах за трьох президентів США. Це — Білл Клінтон, Джордж Буш­молодший і Барак Обама.

 

Під час президентства Обами, при якому Джо Байден був віцепрезидентом, кар’єра Блінкена стрімко пішла вгору. Спершу він був радником Байдена з зовнішньополітичних питань.

 

У 2014­му, саме в розпал збройного конфлікту на українському Донбасі, Блінкен став заступником держ­секретаря США і залишався на цій посаді до 2017 року.

           

В Україні у 2009­2017 роках Блінкен був неодноразово. Він вів перемовини з тодішнім керівництвом держави та регулярно коментував ситуацію в країні й політику Росії щодо України.

 

Блінкен одним із перших американських дипломатів ще у 2014 році повідомив, що США вивчають можливість надати Україні летальну зброю, щоб підтримати її у конфлікті з Росією. В 2017 році Блінкен закликав США надати зброю Україні для протистояння російській агресії.

 

«Постачання оборонного озброєння Україні — це ідея, час якої настав», — писав тоді Блінкен.

           

У березні 2015­го під час візиту до Києва Блінкен зустрівся з вищим керівництвом держави та досить відверто поспілкувався з журналістами.

 

Тоді він наголосив, що США «глибоко віддані майбутньому України та її успіху». Причина в тому, що США «десятиліттями допомагають будувати цілісну та мирну Європу», а також у необхідності дотримання єдиних правил на міжнародній арені, які «тепер під загрозою через російську агресію в Україні».

 

«Кордони не можна змінювати силою. Якщо ми дозволимо, щоб це відбувалося, то це буде прецедентом не тільки тут, у Європі, а й у всьому світі», — заявив він.

 

І нагадав, що Україна відмовилась від ядерного арсеналу під міжнародні гарантії Будапештського меморандуму. Але політика Росії показала, що ці гарантії нічого не варті.

 

«Це є прецедентом. Тепер, коли ми працюємо з міжнародною спільнотою, щоб переконати всіх, щоб Іран також відмовився від ядерної зброї, цей прецедент, на жаль, може зіграти погану роль. Тому ми разом з Україною будемо захищати правила, які існують в XXIстолітті. США з Україною та підтримують Україну», — запевнив Блінкен.

           

Згодом він неодноразово коментував політику Росії щодо України. Зокрема, недвозначно заявляв про пряму причетність Москви до подій на Донбасі, називав сепаратистів «російськими маріонетками». У 2016 році, коментуючи чергове загострення бойових дій на Донбасі, він зазначив, що зростання кількості атак «було спровоковано Росією або відбувалося з її мовчазної згоди».

 

«У росіян є величезні важелі впливу на бойовиків. Якщо вони захочуть припинити це, то вони можуть, і насправді повинні», — заявляв тоді заступник держсекретаря. Він запевнив, що США не знімуть санкції, доки Росія не виконає Мінські домовленості в повному обсязі.

           

Уже після відставки, коли президентом став Дональд Трамп, Блінкен опублікував велику статтю в «Нью­Йорк Таймс» під назвою «Адміністрації Трампа час озброювати Україну». Коментуючи чергове загострення на Донбасі, Блінкен зазначив, що президент РФ Володимир Путін роздмухує і заморожує конфлікт, коли йому це вигідно.

 

«Так він сподівається зберегти Україну назавжди дестабілізованою, підсилюючи внутрішнє невдоволення через неспроможність Києва припинити окупацію, купуючи час, щоб повернути Україну в російську сферу впливу після вторгнення та знущань», — написав майбутній держсекретар США.

           

Він назвав Трампа «пропутінськи налаштованим», але згодом схвально оцінив дії його адміністрації, яка не збиралася поступатися Москві на міжнародній арені.

           

Окремо Блінкен наголошував на необхідності реформ в Україні. Закликав боротися з корупцією, проводити децентралізацію, налагодити співпрацю з МВФ та виконати вимоги міжнародних партнерів. Блінкен наголошував, що з часом результат непопулярних реформ, якщо їх реалізують в Україні, дасть свої плоди та покращить добробут людей.

           

У подкасті для CBSNewsв січні 2019 року Блінкен розповідав про коріння своєї родини і, зокрема, згадав про дідуся, який емігрував з території сучасної України.

 

«В моїй родині часто згадували, що багато з тих, хто були до нас, — біженці чи іммігранти. Мій дідусь на початку минулого століття прибув із території, яка тепер є Україною, його вітали у Сполучених Штатах, він побудував життя для себе, дітей, мачуха, яка втекла від комунізму, буквально у вагоні потяга вночі зі своєю матір’ю в дуже юному віці прибула до Сполучених Штатів», цитує його слова українська служба Бі­Бі­Сі.

           

Ентоні Блінкен понад 20 років є соратником Джо Байдена. Він відомий як поборник глобальних альянсів і союзниць­ких відносин. Від Блінкена очікують, що він відновить імідж США як надійного союзника і поверне країну до міжнародних угод, зокрема, спрямованих на протистояння Китаю, пише «Нью­Йорк Таймс».

           

Ентоні Блінкен також має репутацію «франкофіла», що з задоволенням сприймають у ЄС. Європейський Союз готовий співпрацювати зі США під час пошуку рішень для найнагальніших проблем сьогодення, наголосили в Брюсселі.

 

У ЄС сподіваються на значне покращення відносин між ЄС та США за президентства Байдена. Президент Європейської Ради Шарль Мішель запросив обраного президентом США Джо Байдена на спеціальну зустріч з 27 європейськими главами держав і урядів, що відбудеться в наступному році у Брюсселі. Своє запрошення Шарль Мішель озвучив у понеділок, 23 листопада, під час 20­хвилинної телефонної розмови з Байденом, повідомили в офісі президента Європейської Ради.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

    

Чинний президент США Дональд Трамп не визнає свою поразку на виборах і заявляє про буцімто масштабне підтасовування голосів, але це не заважає штабу Джо Байдена готуватися до інавгурації.

 

Згідно з законодавством США, до 8 грудня кожному штату потрібно повністю завершити процес підрахунку голосів і оголосити про підсумки голосування. Потім 538 членів колегії вибірників повинні офіційно оголосити переможця виборів, їх голосування заплановано на 14 грудня.

    

Потім, якщо Верховний суд відхилить скарги, які збирається подати на результати голосування Дональд Трамп, пан Байден повинен вступити на посаду 46­го президента США 20 січня 2021 року.

    

Рон Клейн, якого Джо Байден призначив керівником апарату Білого дому, закликав адміністрацію Трампа сприяти швидкій передачі повноважень. Клейн в ефірі ABCрозповів, що церемонія інавгурації буде не така, як у минулі рази. За його словами, штаб проводить консультації з цього приводу з Сенатом і Палатою представників. За словами Клейна, через пандемію коронавірусу інавгурація пройде з меншим розмахом. Глава апарату уточнив, що церемонію планують зробити урочистою, але при цьому не допустити поширення на ній інфекції.

 

Соцмережі Twitter і Facebook передадуть адміністрації Джо Байдена контроль над офіційними обліковими записами президента США 20 січня, в день інавгурації 46­го президента США, повідомили представники компаній.

 

Обліковий запис, який на обох платформах називається @POTUS (абревіатура від повного найменування посади глави держави — President Of The United States), є офіційним акаунтом президента США. Сам Дональд Трамп більш активно використовує свої особисті облікові записи як у «Твіттері» (@realDonaldTrump), так і у «Фейсбуці» (@DonaldTrump).