Під знаком коронавірусу: як біатлонна збірна України провела контрольні старти у Фінляндії

25.11.2020
Під знаком коронавірусу: як біатлонна збірна України провела контрольні старти у Фінляндії

Колишня білоруська збірниця Дар’я Блашко нині активно бореться за місце в основі першої біатлонної команди України. (Фото з сайта sportarena.com.)

За тиждень до офіційного старту сезону перша біатлонна збірна України в фінському містечку Вуокатті провела контрольні старти, котрі дозволили тренерському штабу оцінити поточну форму своїх підопічних.

 

У процесі передсезонної підготовки масштабні коронавірусні обмеження практично не давали біатлоністам відчути смак змагальної боротьби.

 

Дехто з вітчизняних молодих збірників обурювався відсутністю можливості в конкурентній боротьбі довести своє право на місце в першій команді, але протиепідемічні вимоги диктували свої правила.
    

Та й загалом не все в цьому питанні залежало від керівництва української команди. Приміром, місцева влада норвезького Шушена не дозволила на початку листопада провести в місті традиційні старти, котрі багато хто називав неофіційним відкриттям сезону.
    

Відтак формувати заявку на перші два етапи Кубка світу, котрі пройдуть у фінському Контіолахті, головному тренеру збірної України Юраю Санітарі довелося на підставі результатів, продемонстрованих вітчизняними біатлоністами в минулому сезоні.
    

Щоправда, вже після відправки документів до Міжнародного союзу біатлоністів очільнику «синьо-жовтих» довелося коригувати «шорт-лист».
    

Як пояснив Санітра, упродовж десяти днів ветеран чоловічої збірної Сергій Семенов не міг тренуватися. Для з’ясування причин недуги спортсмена відправили до Києва, а його місце в заявці на Контіолахті залишиться вакантним.

 

«Для команди це, звісно, втрата, тому що, судячи з показників Сергія, він був у непоганій формі», — заявив словацький наставник «синьо-жовтих».
    

Як зауважує українська збірниця Дар’я Блашко, котра раніше виступала за збірну Білорусі, новий сезон буде точно незвичним для всіх спортсменів, і тому потрібно буде вчитися імпровізувати.
    

До слова, в Вуокатті Блашко показала доволі пристойний результат, вигравши спринт і ставши третьою в короткій індивідуальній гонці. Утім, за словами біатлоністки, якісь висновки наразі робити рано: «Повну картину можна буде побачити лише на фініші сезону».
    

Зрозуміло, що на фінській «пристрілці» розгледіти всі деталі української жіночої команди було складно, адже в гонках не брали участі Юлія Джима, котра під орудою Уроша Велепця готується зі збірною Словенії, та Анастасія Меркушина, котрій не знайшлося місця в першій команді на перші етапи КС у Контіолахті.
    

Президент ФБУ Володимир Бринзак так пояснив відсутність Меркушиної в заявці на Контіолахті:

 

«Насті та її молодшій сестрі потрібно тренуватися разом з основною збірною, а не під керівництвом свого батька. Але вони не сприймають жодного іншого наставника. Проте ми  не можемо адміністративним способом загнати когось у рамки. Уже багато розмов було на цю тему: і сварилися, і мирилися. І доводили, і розповідали. Ми теж хочемо добра, допомогли з житлом, допомагаємо фінансово. Все робимо, щоб вони могли довести, що їхній шлях правильний, хоча є сумніви».

 

Зрештою, поява Меркушиної в першій збірній очікується на наступних етапах КС.

    

Щодо чоловічої збірної України, то краще за інших контрольні гонки у Вуокатті провів лідер команди Дмитро Підручний. У першу чергу саме на нього робитимуть ставку тренери в медальній боротьбі на Кубку та в чемпіонаті світу.