«За що варто боротися»: Україні вдалося організувати чемпіонат Європи з художньої гімнастики

25.11.2020
«За що варто боротися»: Україні вдалося організувати чемпіонат Європи з художньої гімнастики

У групових вправах вітчизняні грації завжди конкурують з кращими колективами Європи та світу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Так сталося, що саме в рік оголошення коронавірусної пандемії Україні випало проводити чемпіонат Європи з художньої гімнастики.

 

Заплановані на травень 2020 року змагання через запроваджений у світі тотальний локдаун провести не вдалося, проте пасувати перед труднощами в українській художній гімнастиці не звикли й доклали максимум зусиль, аби континентальний форум усе ж відбувся.

 

«Ми зробили все можливе й неможливе, аби провести ці змагання в цьому році в Києві», — заявила віцепрезидент Федерації гімнастики України, головний тренер вітчизняної гімнастичної збірної Ірина Дерюгіна. Починаючи з 26 листопада, впродовж чотирьох днів у київському Палаці спорту «художниці» з 23 країн Старого світу змагатимуться за вісім комплектів нагород.
    

«Країни, котрі делегують своїх спортсменок на чемпіонат, роблять подвиг заради спорту, заради збереження гімнастики, збереження Олімпіади-2020. Морально, фізично було важко пережити цей рік, але я щаслива від того, що Україна демонструє — за спорт варто боротися», — наголошує Ірина Дерюгіна.
    

Для проведення в умовах коронавірусної епідемії змагань Європейський гімнастичний союз розробив окремий протокол, який забезпечень максимальне дотримання учасницями та організаторами турніру всіх необхідних протиепідемічних заходів. Відтак змагання в ПС проходитимуть без глядачів, а всі причетні до турніру повинні мати негативний ПЛР-тест на коронавірус.
    

Зрозуміло, що до Києва приїдуть далеко не всі лідери європейської художньої гімнастики, водночас організатори ЧЄ очікують виходу на килим титулованих спортсменок з Ізраїлю, Білорусі та Болгарії — призерок минулорічних чемпіонатів Європи та світу — Ліни Ашрам, Аліни Горносько й Катріни Тасєвої.

 

Водночас лідер української збірної, володарка планетарної «бронзи» 2019 року Влада Нікольченко на домашньому чемпіонаті Європи не виступить. За словами головного тренера збірної, у гімнастки стрес, і вона не готова до змагань. Відтак головні медальні сподівання збірної господарів  будуть пов’язані з Вікторією Онопрієнко, котра кілька місяців тому стала володаркою «Кубка Дерюгіної».
    

Як розповіла Ірина Дерюгіна, перед чемпіонатом її підопічні провели підготовчий збір у Туреччині, після чого пройшли тренувальну сесію під куполом Палацу спорту. Загалом для учасниць київського форуму ЧЄ-2020  це перший великий міжнародний старт у цьому році.

 

А Влада Нікольченко хоч і не боротиметься за медалі, проте очікує цікавої й непрогнозованої боротьби: «Останній раз увесь гімнастичний бомонд збирався разом на минулорічному чемпіонаті світу в Баку. Практично рік гімнастки на бачили одна одну, тож за таких умов буде цікаво подивитися, хто додав, а хто збавив».