З природної оази — на бетонні джунглі: Голосіївський парк у Києві опинився під загрозою забудови

24.11.2020

Бездумна забудова Києва, а особливо столичної «зеленої зони» — це головний біль сучасників і нехтування здоров’ям i потребами наступних поколінь.

 

Черговою гарячою точкою на мапі столиці став розкішний Голосіївський парк, який уже давно є ласим шматком для забудовників.

 

Небайдужі кияни забили тривогу в соцмережах, адже значна територія цього унікального парку може стати «бетонно-цегляними джунглями».
    

Ще минулоріч статус території парку чиновники навмисне знизили: парк із зони регульованої рекреації (який передбачає захист від забудови та збереження природи) став на папері зоною стаціонарної рекреації, в якій не такі суворі охоронні правила. Землекористувачем території є УЗН Голосіївського району, який підпорядковується «Київзеленбуду».
    

Через зміну статусу тепер на цій території, згідно зi схемою розширеного варіанта  так званої стаціонарної рекреації, можуть з’явитися готелі, кафе, нові атракціони та альтанки для шашликів фактично біля кожного озера. Кияни побоюються, що пройде кілька років, і їхні діти гулятимуть поміж МАФів i закладів харчування. А що таке справжня природа та первозданний ліс — усі забудуть.
    

На знак протесту  в столичному парку культури та відпочинку імені Максима Рильського відбулася акція містян проти чергового витка забудови в Голосіївському парку. Протестувальники підписали звернення до мера Києва Віталія Кличка з вимогою скасувати рішення про дозвіл на забудову.

 

Місцеві мешканці обурені тим, що в парку монтують атракціон — гірку-трубу — ця локація на західному схилі біля двох водойм Оріхуватських ставків, що поблизу пішохідного туннелю навпроти Коломийського провулку. Активісти стверджують, що на цій ділянці зрізали щонайменше три великі  дерева.
    

Як виявилося, атракціон встановлюють у межах того ж інвестиційного конкурсу, що й альтанки та мотузковий парк, які з’явилися біля ставків іще раніше. Конкурс виграла фірма «СБОНДС-Україна», яка до 2018 року належала... громадянину Росії. Більше того, адреса її реєстрації — та сама, що й адреса фірми «Активна Країна», яка вже має схожі атракціони в парку.
    

На тлі будівництва нових комерційних атракціонів у парку відсутні громадські туалети (жодного), місцями відсутній асфальт або він перебуває у жахливому стані, а навколо вже облаштованих зон відпочинку багато сміття, зауважують організатори акції. Тим часом Голосіївська РДА стверджує, що будівництво законне.
    

Голосіївський парк імені Максима Рильського — оаза у південній частині Києва, у Голосіївському районі. Його було закладено в 1957 році в Голосіївському лісі. Це пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення — з 1960 року загальною площею 140,9 га.

 

У 2007 році було утворено національний природний парк «Голосіївський» площею 4521,3 гектара з підпорядкуванням його Міністерству охорони навколишнього природного середовища України.