У чоловічій збірній напередодні відбору на Євробаскет відмовилися від ідеї із залученням легіонера

24.11.2020
У чоловічій збірній напередодні відбору на Євробаскет відмовилися від ідеї із залученням легіонера

Перед найближчими поєдинками єврокваліфікації-2022 латвійський наставник збірної України Айнарс Багатскіс хоче стабілізувати та конкретизувати гру «синьо-жовтих» у захисті та нападі. (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Після проходження національними жіночими збірними передостаннього етапу кваліфікації на Євробаскет, готуватися до відбору на континентальний форум взялися чоловічі збірні.

 

За прикладом жіночого відбору, матчі найближчого кваліфікаційного «вікна» у чоловіків-баскетболістів також проходитимуть у так званих «бульбашках».

 

Свої наступні два матчі збірна України зіграє в Словенії — проти господарів майданчика (28 листопада) та команди Австрії (30 листопада).
    

Аби мінімізувати всілякі можливі форсмажори, пов’язані з коронавірусом, «синьо-жовті» завчасно вилетіли до Любляни і саме там проведуть заключний етап підготовки до поєдинків кваліфікації.

 

«Вважаю, що формат «бульбашки» — це найбезпечніший варіант проведення цих поєдинків. Ми всі будемо в такому режимі, і тут гравцям дуже важливо зрозуміти, для чого ми тут і чого намагаємось досягти. Важливо налаштувати себе ментально. Всі команди будуть в однакових умовах», — наголосив латвійський очільник української збірної Айнарс Багатскіс.
    

Зрозуміло, що часу в латвійця для вироблення з командою нових тактичних напрацювань обмаль. Із його «Київ-Баскета» до збірної приїхало лише троє виконавців, тож  зрозуміло, чому для Багатскіса так важливий моральний стан гравців. «Хлопці у бойовому та позитивному настрої — це мене радує», — зауважив очільник української збірної.
    

Відзначимо, що в матчах проти Словенії та Австрії збірна України гратиме без натуралізованих американців-«плеймейкерів». Практику, котру раніше частенько використовували в українській команді, цього разу було відкинуто самими збірниками.

 

На запитання Багатскіса про бажання своїх підопічних грати в одній команді з темношкірим легіонером «Будівельника» Стівеном Бурттом ті відповіли категоричною відмовою, хоча сам тренер прагнув залучити представника США до складу «синьо-жовтих».

 

Однак українські збірники ідею з залученням заокеанського легіонера не підтримали. При цьому Багатскіс, як видно, хвилюючись за командний мікроклімат, продавлювати за будь-яку ціну своє рішення не став.
    

«Приїжджаючи в збірну, є можливість пограти з хлопцями, яких знаю ще з юнацьких років, з якими грав раніше. Тож настрій чудовий», — відзначив форвард іспанської «Унікахи» Володимир Герун. Загалом, він єдиний, хто в синьо-жовтій збірній має статус легіонера. Решта збірників грають за клуби української суперліги — «Київ-Баскет», «Прометей», «Хімік», «Дніпро».
    

«Дуже важливо, щоб всі гравці підійшли до матчів у більш-менш однакових фізичних кондиціях. Деякі гравці протягом тижня взагалі не тренувались, інші — активно грали матчі суперліги. Тому, особливо не тиснучи, потрібно знайти для команди загальний підхід: стабілізувати та конкретизувати нашу гру в захисті та нападі», — наголосив Багатскіс.