Михайло Романчук одразу на 3,5 секунди оновив рекорд Європи на 800-метрівці вільним стилем

24.11.2020
Михайло Романчук одразу на 3,5 секунди оновив рекорд Європи на 800-метрівці вільним стилем

Михайло Романчук одразу на 3,5 секунди оновив рекорд Європи на 800-метрівці вільним стилем. (Фото з сайта dn.kiev.ua.)

Не наважившись на поновлення в нинішньому коронавірусному році офіційних змагань, Міжнародна федерація плавання водночас дала добро на проведення виставкового клубного турніру престижної серії International Swimming League.
    

Для участі у складі команд з Італії, Франції, Канади та Угорщини, заявилися одразу четверо українців — Михайло Романчук, Сергій Шевцов, Андрій Говоров та Дарина Зевіна.
    

За відсутності конкуренції на внутрішній арені на змаганнях ISL, які, до слова, складалися з восьми кваліфікаційних етапів та фінальної частини, лідери українського плавання отримали хорошу можливість для спарингу.
    

Навряд чи на цих, за великим рахунком, тестових змаганнях наставники наших зірок очікували від своїх підопічних серйозних результатів.
    

Однак одному з представників України в ISL усе ж вдалося показати потужну швидкість. Михайло Романчук уже давно стоїть в одному ряду з найсильнішими вільниками, котрі спеціалізуються на довгих дистанціях.

 

Обидва свої планетарні «срібла» уродженець Рівного здобув на 1,5-кіло­метровій дистанції. Щоправда, на етапах International Swimming League, котрі проходили в Будапешті, Михайло запам’ятався персональними рекордами на значно коротших відтинках.
    

Так, на 400-метрівці він двічі оновив рекорд України. Натомість під кінець змагального марафону, котрий тривав близько місяця, на дистанції 800 м Романчук встановив новий рекорд Європи — 7:25,73. Попереднє досягнення, котре належало знаному французу Янніку Аньєлю, українець оновив на 3,5 секунди.
    

«На першому старті я взагалі не знав, що і як робити. Враження таке, наче вперше на міжнародні змагання приїхав. Тому перша командна зустріч виявилася дуже складною. На другому етапі вже було простіше: розумів, що потрібно робити, але фізично було важкувато. Наступна зустріч теж не була фізично легкою, але я вже точно розумів, що потрібно робити», — розповів Романчук про свій шлях до рекорду на 400-метрівці.
    

Утім, як виявилося, успіх на 400 м — то був лише розігрів перед значно серйознішим здобутком. Оновивши рекорд Європи на 800 м — 7:25,73, вихованець Петра Нагорного одним махом у рейтингу десяти кращих результатів світу піднявся на другу позицію. І тепер попереду в Романчука лише світова вершина, на котрій з часом 7:23.42 перебуває австралієць Грант Хакетт.