Напередодні Дня гідності та свободи поліція та СБУ прийшли з обушками до Музею Революції гідності

20.11.2020
Напередодні Дня гідності та свободи поліція та СБУ прийшли з обушками до Музею Революції гідності

Вони стояли за себе, вони стояли за нас. (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

У суботу, 21 листопада, відзначаємо День гідності та свободи — одне з наймолодших, але вже знакових офіційних свят у новітній історії України.

 

Воно було започатковане в 2014 році п’ятим президентом України Петром Порошенком на честь двох доленосних подій, які відбулися в Україні, — Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року.
    

Цьогоріч святкові заходи, зважаючи на карантинні обмеження та власне карантин вихідного дня, будуть мати дещо камерний характер.

 

Організатори не закликають масово збиратися на майдані Незалежності. Водночас можна долучитись до покладання квітів: до пам’ятників і місць поховань борців за незалежність України у ХХ столітті, загиблих під час Революції гідності та російсько-української війни.

 

Також організатори закликають 21 листопада пов’язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку чи автомобіль, адже саме за такими ознаками з першого дня Євромайдану можна було розпізнати «своїх», це був спосіб виявити солідарність та свою позицію, нагадують в Українському інституті національної пам’яті.

 

Водночас користувачам соцмереж пропонують активно долучатися до святкувань з дому: ділитися спогадами й роздумами про Помаранчеву революцію та Євромайдан під спільним хештегом #бути_гідним.
    

Ми мали детальніше зупинитися на урочистих заходах суботнього дня (їх можна переглянути на «Фейсбук»-сторінках Національного музею Революції гідності та Українського інституту національної пам’яті), проте змушені акцентувати увагу на несвятковому.

 

Адже в четвер, 19 листопада, в Національний музей Революції гідності в Києві прийшли з обшуком співробітники полiцiї i Служби безпеки України. Через це роботу музею було частково заблоковано.

 

«У нас обшук! У ці хвилини саме відкрили і проводимо міжнародний науковий форум, готуємо заходи до річниці Революції гідності, тому... деталі згодом», — таке повідомлення з’явилося на сторінці Музею в «Фейсбуці» близько 11 години.

 

До місця події оперативно прибули журналісти, у відповідь слідчі СБУ зачинилися в бухгалтерії й продовжили вилучати документи.
    

«Слідчі управління відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СБУ показали рішення суду, — повідомила у коментарі «Прямому» завідувачка інформаційного відділу Національного музею Революції гідності Ольга Сало. — Зараз там, за зачиненими дверима, триває обшук. Вилучено оригінали документів, складають протокол. Також зараз паралельно тривають обшуки у директора музею і в іншому офісі — будівельному відділі музею».

 

У коментарі Obozrevatel пані Ольга додала, що обшук проводиться з питань будівництва Меморіалу Героям Небесної сотні в Києві.

 

«Це найнапруженіший період роботи музею — ми працюємо ледь не цілодобово, і дуже бентежить, що саме зараз до нас прийшли з обшуками. Частково роботу музею заблоковано, ми не можемо виконувати свої завдання», — додала вона.
    

«На заувагу слідчим: у нас же не 1930-ті роки», — ухмилочка: «30-ті, 30-ті...» Думав відкривати міжнародний науковий форум «Революція гідності: на шляху до історії». Але о 7-й ранку увірвалися до квартири з обшуком слідчі поліції та СБУ, — пише на своїй сторінці у соц­мережі Ігор Пошивайло, директор Національного музею Революції гідності. — Такі дії у переддень Дня гідності та свободи, коли основні заходи з відзначення річниці Майданів і резонансні заяви-звернення — на Музеї, це — ВИПАДКОВІСТЬ?».
    

Випадковість це чи ні, але дуже вже вписується в контекст намагань знецінити досягнення Революції, які почастішали останнім часом. 17 листопада Національний музей Революції гідності навіть був змушений поширити заклик до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та інших органів державної влади й ЗМІ.

 

У ньому наголошується, що в останній рік в інформаційному просторі України почастішали випадки вживання деякими українськими політиками та іншими «експертами» словосполучення «державний переворот» на позначення подій листопада 2013-го — лютого 2014 року.

 

«Закликаємо українських політиків, політологів та журналістів не вдаватися до маніпуляцій і не називати лукаво «державним переворотом» наймасовіший в сучасній історії Європи мирний протест, не принижувати історичне значення й соціальний досвід події, яка змінила Україну, не паплюжити пам’ять загиблих учасників Революції гідності. Вимагаємо від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та інших органів державної влади рішуче реагувати на подібні випадки в українському медіапросторі», — наголошується у зверненні.