Стійкість та солідарність: Японія не буде переносити Олімпіаду-2020 у Токіо через коронавірус

18.11.2020
Стійкість та солідарність: Японія не буде переносити Олімпіаду-2020 у Токіо через коронавірус

Губернатор Токіо Юріко Коїке (ліворуч) пообіцяла президенту МОК Томасу Баху, що під час Олімпіади-2020 спортсмени та уболівальники будуть максимально захищені від коронавірусу. (Фото з сайта japantimes.co.jp.)

Нова хвиля коронавірусної інфекції, котра активно шириться планетою, змушує людство знову з острахом дивитися в майбутнє, остерігаючись того, що чергові обмеження та заборони зруйнують вибудувані раніше плани.


На початку пандемії, коли практично всі країни світу запроваджували тотальні локдауни, керівництву Японії разом із Міжнародним олімпійським комітетом довелося прийняти доволі неприємне для Країни Східного Сонця рішення — відкласти на рік літню Олімпіаду в Токіо.

 

І хоча в світі знову фіксується відчутний сплеск коронавірусних інфікувань, у японському уряді заявляють, що перенесені на 2021 рік домашні Ігри вони проведуть «за будь-яку ціну».


Солідаризується з японцями й президент МОК Томас Бах, виказуючи велику впевненість у тому, що Ігри відбудуться й проходитимуть із глядачами на трибунах. «Ми вже маємо дуже велику базу напрацювань, які роблять нас дуже впевненими, що наступного року на олімпійських об’єктах будуть глядачі», — під час свого інспекційного візиту до Японії заявив Бах.


Новий прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга каже, що його країна твердо віддана ідеї проведення токійських Ігор у наступному році, й наголошує: «Проведення Ігор у Токіо послужить сигналом світу, що людство здолало коронавірус, а Японія почала відновлюватися після Великого східно­японського землетрусу, котрий стався в березні 2011 року».


Водночас пріоритетним завданням для оргкомітету Олімпіади-2020 є допуск глядачів на трибуни спортивних арен, хоча поточна ситуація з коронавірусом у світі виглядає доволі тривожно. Однак у Японії сповнені оптимізму.

 

Прем’єр-міністр Суга зауважує, що приїзд спортивних уболівальників на Олімпіаду стане своєрідним світлом у кінці «пандемічного» тунелю та продемонструє стійкість і солідарність люд­ства в боротьбі з коронавірусом.


До слова, днями в Токіо відбувся міжнародний турнір зі спортивної гімнастики, на якому були присутніми тисячі місцевих уболівальників. Як розповідають організатори цих змагань, перед приїздом до Країни Східного Сонця усім учасникам турніру необхідно було пройти двотижневий карантин. Спеціально для них у Токіо був передбачений окремий готель. При цьому щодня гімнасти мусили проходити ПЛР-тестування на коронавірус.


Що стосується прийому Японією майбутніх олімпійців, то в уряді кажуть, що для спортсменів обмежень на в’їзд не буде, утім перед вильотом до Токіо їм потрібно буде отримати негативний тест на коронавірус. Після прибуття їх знову перевірятимуть на наявність вірусу, а також планують встановити контроль за їхнім пересуванням під час перебування в Токіо.


«Ми докладаємо максимум зусиль, аби забезпечити безпеку спортсменів, котрі планують узяти участь в Іграх, а також уболівальників, котрі хочуть відвідати їх», — наголосила в розмові з Бахом губернатор Токіо Юріко Коїке.