Багатолітні дерева та стародавні озера під захистом: на Київщині створили п’ять заповідних об’єктів

17.11.2020
Багатолітні дерева та стародавні озера під захистом: на Київщині створили п’ять заповідних об’єктів

Міцний і беззахисний.

На  Київщині створили п’ять заповідних об’єктів. Відтепер державний захист отримали старовинні дуби, озера, а також популяція сон-трави.     

 

На території Києва та області ростуть декілька сотень старих дерев віком від 100 до 800-900 років. Вони є екологічною, культурно-історичною та естетичною цінністю. Всього відомо понад 140 місць зростання таких дерев, багато з яких мають власні назви.
    

Питання збереження живих пам’яток є надзвичайно важливим та з кожним роком отримує підтримку й схвалення суспільства. Приміром, навесні 2019 року у столиці України склали інтерактивну карту старих дерев. На ній вказано орієнтовний вік, розташування та стан насадження. Наразі ресурс налічує понад сотню позицій.
    

Новий охоронний статус отримали два 400-літні дуби в Гостомелі та Рокитнянському районі, с. Сухоліси, осика-цариця з охопленням стовбура дев’ять метрів у селі Великі Прицьки, популяція сон-трави в Боярській лісовій дослідній станції та два старi озера біля Десни поблизу села Новосілки Вишгородського району.
    

Основою для реалізації регіональних дій, спрямованих на охорону рідкісних рослин та дерев, є пріоритетне створення на територіях, де вони зростають, системи заповідних та інших об’єктів, що особливо охороняються. Також слід  враховувати спеціальні вимоги щодо охорони їх видів, обережно та свідомо вести господарську діяльність на місцині розташування цінних об’єктів, зважено вирішувати питання відведення земельних ділянок, регулярно проводити екологічні експертизи.

 

 

 

 

Лада НАУМКО