Мерський ТУРнір: у Луцьку, Сумах, Одесі та Херсоні обрали керманичів

17.11.2020

У чотирьох обласних містах — Луцьку, Сумах, Одесі та Херсоні — минулої неділі відбувся другий тур виборів мера. Свій вибір між двома кандидатами мали також зробити мешканці Краматорська (Донецька область), Українки (Київська область) та Кам’янця-Подільського (Хмельницька область).


Голосувати прийшло ще менше


    Другий тур ознаменувала ще менша явка виборців, ніж це було під час першого голосування, 25 жовтня. Як зафіксувала Центральна виборча комісія, середня явка виборців минулої неділі становила 24 відсотки, тобто на дільниці прийшов лише кожен четвертий мешканець із правом голосу. Як ідеться у повідомленні Центрви­борчкому, найвища явка — 34,29% — у Кам’янцi-Подільському, 31,46% — у місті Українка. В обласних центрах голосували значно млявіше. Наприклад, у Херсоні явка склала 20,89%, у Сумах — лише 19,02%. У ЦВК нагадали, що ці дані не мають офіційного характеру, оскільки, відповідно до по­станови ЦВК від 20 жовтня 2020 року №404, вони надходять до комісії від органів ведення Державного реєстру виборців, які, в свою чергу, отримують цю інформацію від територіальних виборчих комісій будь-якими засобами зв’язку, зокрема телефоном або електронною поштою. Втім загальну тенденцію ці дані досить яскраво демон­струють. Нагадаємо, що середня явка по Україні в день голосування 25 жовтня склала 36,88%.
    І хоча виборців на дільниці прийшло вкрай мало, а в бюлетенях значилося лише двоє кандидатів, що спрощувало підрахунки, станом навіть на обід учорашнього дня по жодному з міст iще не було офіційних результатів. Тож доводиться орієнтуватися на дані екзит-полів або ж паралельного підрахунку голосів


Одеса: Труханов залишається


    В Одесі за крісло міського голови змагалися чинний міський голова Геннадій Труханов, висуванець політичної сили «Довіряй ділам», і кандидат від «Опозиційної платформи — За життя» Микола Скорик. За даними екзит-полу, який проводив Київський міжнародний інститут соціології, у другому турі перемагає Геннадій Труханов, за якого віддали свої голоси 56,7% виборців. Микола Скорик отримав підтримку в 42,8 відсотка.
    Нагадаємо, у першому турі пан Труханов отримав 38,35%. Відтак йому не вдалося повторити успіх минулої виборчої кампанії — п’ять років тому Труханов був обраний мером уже в першому турі з 52,2% підтримки виборців.
    Микола Скорик, який раніше був членом «Опозиційного блоку» та «Партії Регіонів», потрапив до другого туру з результатом 19,47% голосів. Політолог Володимир Цибулько написав у «Фейсбуці» напередодні другого туру: «На пост мера Одеси, надскладного міста, претендує Микола Скорик — кандидат від ОПЗЖ... Його не бентежать ні величезний відрив від свого опонента, ні повна власна інфантильність — не найкраща підмога в роботі мера. Згодом, ймовірно, Скорик ще довго буде жалкувати через те, що взагалі вплутався в цю гру. В якій головний приз — Одеса — йому явно не до снаги». Пан Цибулько додає, що «Скорик цілком і повністю керований персонаж, котрий особисто не вирішує нічого і ніде. Власне, саме так його і назвав свого часу Рабiнович — один iз колишніх «господарів» Скорика». А ще з нагоди виборів, зазначає політолог, «злопам’ятні журналісти витягли на світ Божий купку «досягнень» Скорика, серед яких: i банкрутство «Імексбанку» з тисячами обдурених вкладників, і знищення знаменитого одеського футбольного клубу «Чорноморець», і домовленості з київськими будівельними магнатами про забудову одеського узбережжя». От тільки комбінація «слухняний мер — підконтрольне місто» не вдалася.


Суми: керуватиме Лисенко


    У Сумах у другому турі зійшлися чинний мер Олександр Лисенко, який балотується від партії «Батьківщина», і кандидат від «Європейської Солідарності» Вадим Акпєров. Дані екзит-полів по цьому місту не були оприлюднені, проте штаби обох кандидатів проводили паралельні підрахунки. Вони свідчать, що перемога буде за Олександром Лисенком: штаб чинного мера дає йому понад 61 відсоток голосів, водночас штаб Акпєрова нарахував у конкурента 63%. Сам Вадим Акпєров набрав 38,8% голосів. Офіційних результатів голосування ще немає. Нагадаємо, в першому турі виборів Олександр Лисенко та Вадим Акпєров набрали по 44,2% і 14,7% голосів.


Херсон: від’ємний Сальдо


    У Херсоні в другому турі зустрілися Ігор Колихаєв («Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!») та Володимир Сальдо (партія «Блок Володимира Сальдо»). Згідно з опитуванням, яке проводила на дільницях політична сила «Нам тут жити!», перемагає Ігор Колихаєв з результатом понад 67% голосів. У його суперника — майже 33% симпатій виборців. Колихаєв є чинним народним депутатом і належить до партії «За майбутнє», попри це балотувався в мери від своєї регіональної партії «Нам тут жити». У 2012 році був обраний до Верховної Ради від Партії регіонів, активно підтримував Віктора Януковича та голосував за диктаторські закони 16 січня 2014. Володимир Сальдо був тричі мером Херсона. У 2015 році знову йшов на цю посаду від партії «Наш край». У першому турі посів друге місце з 16,88% голосів, але потім зняв свою кандидатуру, заявивши про тиск на себе. І ось — знову поразка.


Луцьк: переміг кандидат від Палиці


    Місто, яке вже три роки існує без мера, нарешті обрало нового керманича. Бій за крісло розгорнувся між двома колишніми очільниками Луцька. Як свідчать дані попереднього підрахунку голосів, отримані зі штабу одного з кандидатів, перемога буде за кандидатом від партії «За майбутнє» Ігорем Поліщуком, який лідирував і в першому турі. Як повідомляють «Волинські новини», за Ігоря Поліщука віддали голоси 54,53% виборців, самовисуванець і колишній мер Богдан Шиба отримав 42,92% голосів.
    Ігор Поліщук у 2017 році,після смерті чинного глави міста Миколи Романюка, певний час виконував обов’язки мера. До цього працював юрисконсультом і заступником голови правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Богдан Шиба теж уже був на посаді мера Луцька, втім цей досвід не допоміг йому вдруге сісти в уже знайоме крісло.
    Нагадаємо, ще один другий тур виборів відбудеться найближчої неділі, 22 листопада. Тоді обиратимуть, зокрема, мерів Львова, Дніпра, Миколаєва, Полтави, Рівного, Ужгорода та Черкас.