Молодильний потенціал: українські баскетболістки ще мають шанси потрапити до фіналу Євро-2021

17.11.2020
Молодильний потенціал: українські баскетболістки ще мають шанси потрапити до фіналу Євро-2021

У відборі на ЧЄ-2021 ослаблена коронавірусом збірна України вдруге поступилася потужній збірній Бельгії. (Фото з сайта fiba.basketball.)

На відміну від чоловічого Євробаскету, де у фінальній частині змагаються 24 збірні, на континентальний форум кращих жіночих національних команд вхідних «квитків» розігрується дещо менше.

 

Власне, на жіночий ЧЄ-2021, який прийматимуть Франція та Іспанія, зможуть потрапити дві господарські збірні, дев’ять переможців відбіркових «пу­льок», а також п’ять кращих колективів, які посядуть у своїх квартетах другі місця.
    

Після чотирьох зіграних турів у своїй кваліфікаційній групі національна збірна України впевнено закріпилася на другій позиції. Щоправда, наявні у неї здобутки не дозволяють їй наразі бути в п’ятірці кращих володарів других місць.
    

У боротьбі за прохідну позицію в кваліфікаційному табелі про ранги «других» збірних на даний момент «синьо-жовті» мають занадто «від’ємний» показник набраних та пропущених очок. Водночас у заключних двох турах на команду Срджа­на Радуловича чекають матчі з не надто потужними опонентами, у протистоянні з котрими українська команда вже здобула по одній перемозі.
    

Попередній позитивний досвід зустрічей із командами Португалії та Фінляндії дозволяє українським баскетболісткам з оптимізмом готуватися до заключної пари відбіркових дуелей, котрі відбудуться в лютому наступного року.

 

Як і два попередні тури, вони, вочевидь, будуть зіграні в обраній ФІБА-Європа «бульбашці», де підопічні Радуловича не матимуть підтримки своїх уболівальників. Відтак уся надія на професіоналізм та ентузіазм українських збірниць, а особливо — на снайперський хист капітана команди Аліни Ягупової.
    

Після завершення з’їзних поєдинків у Португалії, де «синьо-жовті» переграли фінську команду та поступилися іспанській збірній, Радулович заявив, що побачив у діях своєї молодої команди хороший потенціал.

 

Через коронавірус українська збірна змушена була обходитися без шести інфікованих вірусом провідних баскетболісток, утім навіть у такому складі, маючи в партнерках неперевершену Аліну Ягупову, підопічні Радуловича змогли нав’язати боротьбу лідеру квартету — Іспанії.

 

«Деякі епізоди ми грали на рівних, але нам забракло потужності, щоб завершити цю гру і досягнути хорошого результату, але така реальність», — наголосив чорногорський наставник української збірної.
    

За словами Радуловича, найближчим часом разом із командою він працюватиме над тим, аби вдосконалити гру. Один із наявних шляхів покращення результату — мінімізація помилкових дій, через які, приміром, уже на старті матчу з Іспанією українки мали 15-очкове відставання. «Сподіваюся, молоді гравчині взяли щось позитивне з наших португальських матчів. Я задоволений тим, що показали новачки, я побачив їхній потенціал, треба працювати для майбутнього. На цій грі нічого не закінчується, ми тільки розпочали», — наголосив Радулович.

ТАБЛО


    Чемпіонат Європи-2021. Кваліфікація. Група G. Україна — Фінляндія — 84:66, Португалія — Бельгія — 49:59. Україна — Бельгія — 65:87, Фінляндія — Португалія — 70:62.
    Турнірне становище: Іспанія — 8, Україна — 6, Португалія, Фінляндія — 5.