Вакцина від COVID-19: що відомо про потенційну рятівницю людства від коронавірусу

11.11.2020
Вакцина від COVID-19: що відомо про потенційну рятівницю людства від коронавірусу

Для ефективного захисту кожній людині потрібні дві дози вакцини.

У понеділок, 9 листопада, всі світові інформагенції поширили довгоочікувану новину про те, що вже перебуває на третьому, фінальному, етапі випробувань перша ефективна вакцина проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Потенційна вакцина під назвою BNT162b2 здатна запобігати коронавірусній хворобі в більш ніж 90% випадків.

Про це повідомили американська фармакологічна компанія Pfizer та німецька компанія BionTECH, які працюють над вакциною спільно.

Розробники вакцини, Pfizer та BioNTech, назвали це «великим днем для науки та людства», повідомляє Бі-Бі-Сі. У дослідженні брали участь 43 тисячі 538 учасників, із них лише 94 учасники захворіли на COVID-19.

Розробники подадуть заявку до Управління США з санітарного нагляду за якістю продуктів харчування та медикаментів (FDA) щодо дозволу на екстрену реєстрацію, коли зберуть необхідний мінімум даних про безпеку вакцини. Очікується, що це станеться у другій половині листопада.

З вакциною життя людства нормалізується до весни

Попереду лишаються ще величезні виклики, але цю інформацію зустріли з ентузіазмом, і деякі вчені припускають, що життя людства може нормалізуватися вже до весни.

Вакцину, разом із новими методами лікування, розглядають як найкращий спосіб відмовитись від обмежень, які протягом останнього року впливали на наше життя. На останньому етапі тестування — так званій третій фазі — наразі перебувають близько десятка вакцин, але ця першою показала такі чудові результати.

Вона використовує повністю експериментальний підхід, який включає введення частини генетичного коду вірусу з метою тренування імунної системи. Попередні випробування показали, що вакцина тренує організм виробляти як антитіла, так і так звані Т-клітини для боротьби з коронавірусом.

Щеплення потрібно робити двічі з інтервалом у три тижні. Випробування у США, Німеччині, Бразилії, Аргентині, Південній Африці та Туреччині показали, що через сім днів після введення другої дози вакцини організм отримує 90% захисту.

Випробування вакцини від Pfizer і BionTECH почалися у липні 2020 року. Pfizer вважає, що зможе поставити 50 мільйонів доз до кінця цього року та близько 1,3 мільярда до кінця 2021 року. ВООЗ розраховує до кінця 2021 року отримати два мільярди доз вакцин. Однак існують логі­стичні труднощі, оскільки вакцину потрібно зберігати в надхолодних сховищах при температурі нижче мінус 80°С.

Цю вакцину розробили надзвичайно швидко — до цього жодна інша вакцина не демонструвала таку високу ефективність за короткий проміжок часу. І вона, здається, є навіть ефективнішою, ніж передбачали.

Утім, питання ще лишаються — скільки триває імунітет, чи є вакцина настільки ж ефективною для людей похилого віку, які перебувають у групі високого ризику, чи перешкоджає вона поширенню вірусу, чи лише появі симптомів?

У будь-якому випадку попереду — ще довгий і складний шлях. Виготовити достатню кількість доз, а потім щепити сотні мільйонів людей по всьому світу — це величезний виклик. Найпершими мають вакцинувати медпрацівників та персонал будинків для літніх людей, а також представників груп ризику. Тож відмовитися від захисних масок та соціального дистанціювання ми, ймовірно, зможемо ще не скоро.

Але нарешті у коронавірусній темряві засяяв промінь надії.

«Перший набір результатів із нашої третьої фази випробувань вакцини COVID-19 надає перші докази того, що наша вакцина здатна запобігти хворобі. Ми суттєво наблизились до того, щоб забезпечити людям у всьому світі вкрай необхідний захист і допомогти покласти край цій глобальній кризі у сфері охорони здоров’я», — сказав доктор Альберт Бурла, виконавчий директор та голова правління Pfizer. А співзасновник BioNTech професор Угур Сахін назвав такі результати «переломним моментом».

Представлені дані не є остаточними. Точний показник ефективності вакцини може змінитися, коли проаналізують усі дані. Але це оголошення у світі сприйняли з великим оптимізмом.

«Від цієї новини у мене була усмішка до вух, — сказав сер Джон Белл, професор медицини в Оксфордському університеті. — Це полегшення. Попереду ще довгий шлях, перш ніж вакцини призведуть до реальних змін, але я вважаю це переломним моментом».

Купують всі!

Одним із перших на обнадійливу новину про появу надійної вакцини відреагував прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, в країні якого склалась просто критична ситуація з пандемією. Джонсон попередив у понеділок, що був зроблений важливий крок у боротьбі з коронавірусом, але ще багато чого потрібно зробити і що не можна вважати, що потенційна вакцина вирішить усі проблеми.

Джонсон нагадав під час пресконференції на Даунінг-стріт, що раніше британський уряд підписав попередню угоду з Pfizer та BionNTech SE на придбання 40 мільйонів доз вакцин, які, враховуючи те, що кожна людина потребує двох доз, захистять майже третину населення країни.

І що подібні угоди також були укладені з п’ятьма іншими виробниками потенційних вакцин на додаткові понад 300 мільйонів доз, що ставить Велику Британію на перше місце у світі за кількістю підписаних контрактів.

Проте він попередив, що це лише дуже рання стадія і оптимістичні новини про вакцину не повинні зменшувати рішучості боротися з епідемією.

«Ні масове тестування, ні просування вакцин — хоча обидві складові є важливими, ключовими елементами нашої боротьби проти COVID-19 — зараз не замінять національні обмеження, соціальне дистанціювання, миття рук тощо. Тож тим важливіше дотримуватися правил», — вказав Джонсон.

Вакцина від коронавірусу нового типу, розроблена Pfizer і BioNTech, може стати безплатною для громадян США, заявив глава компанії Pfizer Альберт Бурла. Його коментар опубліковано виданням The Hill. «Я думаю, що вакцина буде доступна безплатно всім американським громадянам. Вважаю, більшість країн вчинять так само», — зазначив Бурла.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький тим часом заявив, що в середу, 11 листопада, планується підписання контракту з Pfizer та BioNTech SE на поставку вакцин проти коронавірусу. Європейська комісія, яка веде переговори від імені всіх дер­жав-членів ЄС, на сьогодні уклала три такі угоди.

Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила у «Твіттері», що орган, який вона представляє, підпише контракт із цим американсько-німецьким консорціумом на 300 мільйонів доз.

Попередні переговори з BioNTech-Pfizer щодо придбання потенційної вакцини проти COVID-19 завершились 9 вересня. Угода з консорціумом спрямована на те, щоб усі держави-члени ЄС могли придбати вакцину, а також передавати її країнам із низьким та середнім рівнем доходу або перерозподіляти в інших європейських країнах.

Передбачається, що як тільки дослідження доведуть, що вакцина безпечна та ефективна, Єврокомісія матиме можливість придбати 200 мільйонів доз спочатку (а також можливість придбати ще 100 мільйонів доз) від імені всіх держав-членів ЄС.

Цей підхід є наслідком європейської стратегії щодо пришвидшення розробки, виробництва та впровадження ефективних та безпечних вакцин проти COVID-19, яка була оголошена в червні.

Президент США Дональд Трамп також уже відреагував на ці результати, він назвав їх «прекрасними новинами». Після повідомлення про 90-відсоткову ефективність експериментальної вакцини акції компаній різко зросли на фондовому ринку. Так, акції Pfizer подорожчали на 9 відсотків, тоді як акції BioNTech підскочили в ціні на 16 відсотків.