Вірусна справа: «Динамо» зазнав розгрому в українському «класико»

10.11.2020
Вірусна справа: «Динамо» зазнав розгрому в українському «класико»

«Шахтар» краще за «Динамо» виявився готовим до першого в новому сезоні офіційного «класико». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Повторний прихід Мірчи Луческу в український чемпіонат став запорукою пожвавлення в «золотій» гонці.

За короткий час свого перебування на тренерському містку «Динамо» досвідчений румун не тільки вивів «біло-синіх» до групового раунду Ліги чемпіонів.

Підняв він свою нову команду й на лідируючу позицію в УПЛ. З появою Луческу біля динамівського керма домінування «Шахтаря» на внутрішній арені вже не виглядає настільки однозначно.

Протистояння ж румуна зі своєю попередньою командою розпочалося з перемоги в Суперкубку країни. Утім минулих вихідних донецький клуб переконливо реваншувався за ту невдачу, завдавши динамівцям розгрому в матчі 9-го туру ЧУ й скоротивши таким чином своє відставання від них до мінімуму.

Очне протистояння двох найтитулованіших команд країни завжди має мегапринципове значення, хоча, слід визнати, далеко не завжди доля чемпіонства вирішується в їхніх очних протистояннях. Приміром, не так давно динамівці здобули чемпіонство, не вигравши у «гірників» жодного матчу за сезон.

Тож, думається, й останню поразку «біло-синіх» «Шахтарю» трагедією вважати не слід. Значно гірше сприймається факт інфікування коронавірусом одразу 12 динамівців, без яких у недільному «класико» динамівський колектив аж ніяк не виглядав боєздатною одиницею.

Не маючи можливості в умовах напруженого календаря провести адекватну кадрову ротацію, у грі проти «гірників» «біло-сині» виглядали фізично та психічно втомленими.

Коли ж Катерина Монзуль за грубу гру вилучила з поля динамівського капітана Сергія Сидорчука, в очах київських футболістів узагалі з’явилася повна приреченість.

«Сьогодні виграв COVID, але програв «фейр плей». Я б ніколи не грав у таких умовах такий важливий матч, навіть якби представляв іншу сторону. Долю чемпіонату повинні вирішувати команди на полі, а не вірус», — сказав після «класико» Луческу, засмучений тим, що «гірники» не підтримали пропозицію підкошеного коронавірусом «Динамо» про перенесення гри.

Хай там як, а ігрові спади переживають навіть гранди. Свіжий тому приклад — розгромна поразка «Баварії» «Хоффенхайму» — 1:4, а також дві поспіль невдачі мадридського «Реала» — в протистояннях із «Кадісом» та «Шахтарем».

Упродовж трьох турів по­спіль не міг перемогти в чемпіонаті й ковалівський «Колос». Після виснажливої кваліфікаційної єврокампанії команда Костишина прогнозовано потрапила до функціональної ями.

Однак у Дніпрі ковалівці знову продемонстрували свої амбітні наміри. Переможний м’яч у матчі — на рахунку їхнього зіркового новачка Євгена Селезньова, котрий із позначки забив уже свій третій гол у сезоні.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 9-й тур. «Дніпро-1» — «Колос» — 0:2, «Олімпік» — «Маріуполь» — 3:3, «Олександрія» — «Львів» — 1:0, «Десна» — «Минай» — 1:0, «Рух» — «Інгулець» — 2:2, «Динамо» — «Шахтар» — 0:3 (Мораес, 34; Марлос, 66; Патрік, 73; вилучення: Сидорчук, 45 («Д»)), «Зоря» — «Ворскла» — 0:0.

Турнірне становище: «Динамо» — 20, «Шахтар» — 19, «Ворскла», «Десна» — 16, «Колос» — 15,  «Олімпік», «Олександрія» — 13, «Маріуполь» — 12, «Зоря» — 11, «Дніпро-1» — 8, «Інгулець» — 7, «Минай» — 6 (8 матчів), «Рух» — 4, «Львів» — 4 (8).

Бомбардири: «Кулач («Ворскла»), «Захедітабар («Олімпік») — 5.