Той, хто пройшов концтабір «ДНР»: Станіслав Асєєв став лауреатом премії за захист свободи слова

06.11.2020
Той, хто пройшов концтабір «ДНР»: Станіслав Асєєв став лауреатом премії за захист свободи слова

Щорічно присуджується журналістська премія імені Ігоря Лубченка працівникам медіа та організаціям, що досягли успіхів і суспільного визнання у відстоюванні права на свободу слова та боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Цьогорічним лауреатом престижної премії 3 листопада став донецький журналіст і письменник Станіслав Асєєв.

З окупованого Донецька Станіслав Асєєв писав про ситуацію в місті для низки українських медіа, а також для проєкту «Радіо «Свобода» «Донбас. Реалії». Журналіста затримали у травні 2017 року, звинувативши у шпигунстві та піддавши катуванням у сумнозвісній тюрмі «Ізоляція».

Понад два з половиною роки проросійські бойовики незаконно утримували Станіслава у Донецькій в’язниці, «прокуратурою ДНР» він був засуджений до 15 років ув’язнення.

Цього тижня в Києві у переміщеному з окупованого Донецька арт-центрі «Ізоляція» представили книгу журналіста Станіслава Асєєва.

Він уже рік як звільнений із полону бойовиків «ДНР». У книгу ввійшли есе та блоги Станіслава, які він упродовж двох років надсилав з окупованого Донбасу для видань «Український тиждень», «Дзеркало тижня» та «Радіо «Свобода».

Голова НСЖУ Сергій Томіленко на церемонії нагадав, що з перших днів затримання Станіслава до боротьби за його звільнення підключилася спілка та міжнародні партнери.

«Постійно на міжнародному рівні приймалися заяви про припинення переслідування журналіста, ми шукали всі форми і всі майданчики, підкреслюючи, що журналісти важливі, що їх не можна чіпати, не можна розправлятися за їхню роботу. 

І члени Спілки журналістів провели кілька акцій солідарності, наприклад підписували листівки і привітання Станіславу до його 30-річчя», — сказав очільник спілки. Звільнення журналіста  вимагали Міжнародна та Європейська федерації журналістів, а також спілки журналістів Польщі, Литви та інших країн.

Під час вручення нагороди Станіслав Асєєв подякував усім журналістам, які надавали підтримку під час його ув’язнення:

«Ця підтримка була визначальною і те, що до мене була прикута така увага, зберегло мені здоров’я в тих умовах. Навіть на ту територію доходить інформація про підтримку журналістів iз боку міжнародної спільноти. Пам’ятаю, коли мене привезли до слідчого, одне з обвинувачень полягало в тому, що я писав слово «ДНР» у лапках.

І за це мені дали п’ять років, хоча в мене вже була стаття за «шпигунство» і 10 років ув’язнення. Це зайве свідчення того, наскільки прискіпливо російські спецслужби та проросійська влада відстежують діяльність усіх журналістів, наскільки вони бояться тих, хто від них не залежить».

Учасником церемонії також став лаурат премії імені Ігоря Лубченка 2016 року, оглядач проєкту «Радіо «Свобода» «Крим. Реалії» Микола Семена, який отримав цю відзнаку, перебуваючи на окупованому півострові, й був незаконно засуджений російським судом за свої публікації до двох із половиною років ув’язнення із випробувальним терміном у три роки і з забороною займатися публічною діяльністю.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко передав Миколі Семені відзнаку, присуджену кримськотатарським громадянським журналістам, які стали лауреатами премії у 2019 році: нагороду Микола Семена має передати родинам ув’язнених журналістів до Криму.

Нагадаємо, у травні цього року журналісти Станіслав Асєєв i Роман Сущенко звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із закликом посилити зусилля, щоб звільнити кримських колег.

Наприкінці листопада вийде з друку двомовна книга Станіслава Асєєва про 28 місяців полону в «Ізоляції» в окупованому Донецьку «Світлий Шлях»: історія одного концтабору». Попередня його книга «В ізоляції» вийшла два роки тому, коли Станіслав був iще в полоні: у те видання  увійшли есе та блоги журналіста, які він протягом двох років надсилав з окупованого Донбасу для кількох видань.