Усміхаємося тисячі літ: у Києві презентують унікальну конічну миску трипільців

06.11.2020

Що ви знаєте про найдавнішу усмішку в світі? За оцінкою доктора історичних наук Михайла Відейка, поява «Трипільської усмішки» — 4100-4000 рік до н.е.

Цей експонат є конічною мискою з двостороннім розписом темно-коричневою фарбою по світло-коричневому ангобу. За різними версіями, у формі усмішки зображено різні місячні фази (8 зображень повного місяця, 6 — у фазі зростання і 6 — старіння, всього 20).

Громадська спілка «Народний музей України» планує 11 листопада у Києві, у Музеї становлення української нації, вперше публічно презентувати цей унікальний артефакт — «Трипільську усмішку» з колекції «Колиска цивілізацій». Ця збірка загалом присвячена прадавній цивілізації трипільців, які жили в межах сучасної України у 7000—2000 роки до н.е.

Назва експонату прямо пов’язана із зображенням на ньому: візуально 4 овали схожі на обличчя з усмішкою.

Такий життєствердний символ є актуальним і потрібним сучасним українцям у контексті антиукраїнської цивілізаційної війни, завдання котрої — не лише захоплення територій, а й знищення української ідентичності, кількатисячолітньої тяглості української історії та культури, акцентують організатори. «Трипільська усмішка» експонуватиметься в Музеї Становлення української нації впродовж року.

Це не єдина ініціатива «Народного музею України». Нещодавно передали 10 трипільських експонатів у Музей Федора Хвойки, розташований у селі Халеп’я Київської області.

Громадська спілка була, зокрема, одним із партнерів (спільно з ГС «Музичний Батальйон» та іншими) встановлення пам’ятника Петру Болбочану в столиці у жовтні ц. р., провадить роботу стосовно встановлення пам’ятників княгині Ользі в Ізмаїлі, Роману Шухевичу — в Одесі, Василю Вишиваному та Євгену Коновальцю — в Києві, відновлення меморіальної дошки Юрію Шевельову в Харкові. Наразі спільно працюють над документальною стрічкою «Ткацький шлях».