Розплата знайшла «героїв»: у двох російських біатлоністів відібрали олімпійські медалі через допінг

04.11.2020
Розплата знайшла «героїв»: у двох російських біатлоністів відібрали олімпійські медалі через допінг

В активі легендарного норвезького біатлоніста з’явиться 14-та золота олімпійська медаль. (Фото з сайта alchetron.com.)

Перед стартом нового біатлонного сезону Міжнародний союз біатлоністів зробив «стріляючим лижникам» чергове нагадування, що до порушень антидопінгових правил у спортивному світі проголошено нульову толерантність.
 
А допінгова справа росіянина Євгена Устюгова, котрого Спортивний арбітражний суд визнав винним у порушенні антидопінгових правил і анулював усі його результати в період 2010—2014 років, — яскравий тому приклад.
 
І це при тому, що в 2018 році справа, відкрита Міжнародним союзом біатлоністів щодо застосування Устюговим заборонених стимуляторів, була закрита, а російського біатлоніста визнано не винним. Тоді адвокатам росіянина вдалося довести, що аномально високий рівень гемоглобіну в крові Устюгова — наслідок генетичних мутацій, котрі дісталися біатлоністові від його батьків.
 
Утім минуло кілька років — і в Міжнародному союзі біатлоністів вирішили переглянути справу успішного біатлоніста з Росії. Оголошуючи ж свій вердикт, Антидопінговий відділ Спортивного арбітражного суду наголосив, що порушення Устюговим антидопінгових правил заслуговує на максимальне покарання, адже відбулося за обтяжуючих обставин.
 
Відтак у російського біатлоніста мають відібрати золоті медалі одразу двох Олімпіад. Тож «золото» Ванкувера перейде до француза Мартена Фуркада, а найвища відзнака Сочинських ігор дістанеться легендарному норвежцеві Уле-Ейнару Бйорндалену, в активі котрого таким чином з’явиться 14-те олімпійське «золото».
 
«Стільки часу вже минуло. Чому тоді нашого біатлоніста не покарали одразу? Навіщо все це піднімати знову?» — свою категоричну незгоду виказала знана радянська та російська біатлоністка і лижниця Анфіса Рєзцова. На її думку, вся ця історія — результат політичних ігор. «Тепер усе змішалося, і спорт став частиною політики, через яку спортсмени ось і потрапляють у такі неприємні історії», — вважає Рєзцова.
 
Зазначимо, що трохи раніше Спортивний арбітражний суд у Лозанні оголосив свій вердикт у справі зірки російського жіночого біатлону Ольги Зайцевої, звинувативши і її в порушенні антидопінгових правил. Ідеться про те, що після тривалого й детального розслідування підтвердився факт махінації з аналізами сечі спортсменки під час Олімпіади в Сочі. Відтак спортивні судді постановили, що  спортсменку потрібно позбавити здобутої на домашніх Іграх срібної медалі в естафеті. Як і в попередньому випадку, рішення суду Зайцева назвала політизованим і пообіцяла боротися за повернення свого чесного імені. 
 
* * *
До речі, традиційне відкриття біатлонного сезону в норвезькому Шушені не відбудеться. Через несприятливу епідситуацію з коронавірусом місцева влада не дала добро на проведення великого заходу в муніципалітеті. Відтак норвезька федерація біатлону взялася шукати іншу арену, де 13-15 листопада можна було б відкрити біатлонний сезон.