Ваша подача, спонсори! Україна може прийняти фінал ЧЄ-2023 з волейболу серед чоловіків

04.11.2020
Ваша подача, спонсори! Україна може прийняти фінал ЧЄ-2023 з волейболу серед чоловіків

В Україні президент ЄКВ Борічич відвідав жіночий Суперкубок України, переможцем якого стали волейболістки «Прометея» з Кам’янського. (Фото з сайта fvu.in.ua.)

Досвід України у проведенні великих міжнародних форумів з ігрових видів спорту зовсім мізерний.
 
Окрім футбольного Євро-2012, турнірів подібного масштабу в нашій країні більше не відбувалося.
 
Утім у недалекому майбутньому ця скромна статистика може трохи покращитися, якщо в 2023 році Україні вдасться прийняти анонсований президентом ФВУ Михайлом Мельником волейбольний чемпіонат Європи серед чоловіків.
 
Очільник вітчизняної федерації каже, що про рішення Європейської конфедерації волейболу включити Україну до четвірки країн-господарок ЧЄ-2023 йому днями особисто повідомив президент ЄКВ Александар Борічич. 
 
«Офіційного повідомлення ще не було, однак, мабуть, потрібно довіряти слову президента. Думаю, що це остаточне рішення», — зазначив Михайло Мельник.
 
У серпні, коли відбулося переобрання пана Мельника на посаду президента ФВУ, він заявив, що підпорядкована йому організація бере курс на штурм нових внутрішніх та міжнародних вершин.
 
І, вочевидь, заявки на проведення в Україні чоловічого ЧЄ-2023 та жіночої «золотої Євроліги»-2021 й будуть тими новими горизонтами, до котрих в організаційному плані прагнутиме дістатися українська волейбольна сім’я.
 
Михайло Мельник розповів, що процедура узгодження всіх організаційних деталей заявочної кампанії тривала всього кілька днів.
 
Під час свого нещодавнього візиту до України Александар Борічич заявив, що ЄКВ зацікавлена в розширенні географії нових країн, які готові брати на себе організацію найпрестижніших континентальних змагань, і припустив, що в Україні незабаром може якраз і відбутися один iз таких форумів. У ФВУ натяк Борічича зрозуміли й через кілька днів, провівши внутрішні консультації, подали заявку на ЧЄ-2023 та «золоту Євролігу»-2021.
 
«Ми чудово розуміємо, наскільки Україні важливо проводити в себе різні міжнародні змагання. Тим більше — наймасовіші та найпрестижніші. Відповідно, порадившись iз віце-президентами федерації — Олександром Герегою, Володимиром Дубинським, Ігорем Цепендою та Андрієм Лопушанським, а також поцікавившись думками інших членів виконкому ФВУ, дійшли згоди», — розповів Мельник.
 
Власне, про нараду зі своїми новими заступниками президент ФВУ згадав невипадково. Адже від першого віцепрезидента федерації, бізнесмена Олександра Гереги, котрий узявся спонсорувати новачка чоловічої суперліги — ВК «Подоляни»,— а також президента жіночого клубу «Прометей» Володимира Дубинського залежить траєкторія розвитку вітчизняного волейболу в найближчому майбутньому.
 
Що ж до єврофоруму-2023, то, за словами Мельника, майбутній ЧЄ Україна зможе прийняти завдяки появі вакантного місця в раніше вже визначеному квартеті, де її організаційними партнерами будуть Італія, Болгарія та Чорногорія.