Черкаському бласному неонатальному центру передали штучні сонця

03.11.2020
Два опромінювачі з нижнім типом опромінення та сот­ню ламп до наявного медобладнання отримав Черкаський обласний неонатальний центр від благодійників. Коштує такий подарунок майже 194 тисячі гривень.
 
«Найменшим пацієнтам неонатального центру Черкаської обласної дитячої лікарні відтепер буде комфортніше отримувати терапевтичне лікування при жовтяниці. Сучасне і довгоочікуване обладнання передали медзакладу ініціатори бізнес-фестивалю Summer Challenge та «Спільнодія Черкащини», — розповіли «УМ» у Черкаській обласній дер­жавній адміністрації.
 
Завідувачка відділенням новонароджених та недоношених дітей Наталія Русіна каже, що в дитячій лікарні давно мріяли про обладнання, яке є основним засобом при лікуванні жовтяниці. За її словами, у лікарні застосовують лампи фототерапії з верхнім типом опромінення.
 
Лікуючи під ними, пояснює вона, треба роздягати малюків до підгузків і одягти на них спеціальні окуляри, аби захистити очі. Для дітей, які вже побували вдома та звикли до рук мами, це дуже непросто.
Завдяки ж отриманим лампам iз нижнім типом опромінення лікарі проводитимуть процедури у комфортніших умовах, просто вклавши малечу спати.
 
«Щодень в обласній лікарні лікуємо одного-трьох таких пацієнтів. Жовтяниця більше шкодить на перспективу, адже токсично впливає на центральну нервову систему. Дитина стає збудженою, не має спроможності своєчасно встати, сісти, заговорити», — пояснює пані Наталія.
 
За словами організаторки Summer Challenge Ольги Касьянової, цей бізнес-фестиваль проходить на Черкащині кілька років поспіль і об’єднує владу, підприємців та громаду, щоб робити разом корисні соціальні проєкти.
 
«Останніми роками ми закуповували обладнання для неонатального центру. Вирішили, що добре об’єднати дорослих черкащан навколо найменших. За ці два роки ми придбали обладнання на 230 тисяч гривень, зокрема візуалізатор вен, датчики, пульсоксиметри», — говорить пані Ольга.
 
За її словами, громадськість, бізнес та влада організувалися разом наприкінці березня. Започаткували проєкт «Спільнодія Черкащини: здолати COVID-19». Відтоді вдалося закумулювати близько 20 млн грн. Насамперед купували засоби індивідуального захисту для медиків та медичне обладнання.