У Молдові вийшли до другого туру Санду і Додон

03.11.2020
У Молдові вийшли до другого туру Санду і Додон

Ігор Додон та Майя Санду зустрінуться в другому турі. (Фото з сайта dw.com.)

У неділю, 1 листопада, в президентських перегонах у Молдові не встановлено переможця, відтак 15 листопада тут відбудеться другий тур. Основна битва розігралася між двома кандидатами: проросійським президентом-комуністом Ігорем Додоном i проєвропейською кандидаткою й колишньою очільницею уряду Майєю Санду.
 
Згідно з підрахунками 100 відсотків голосів, Санду випередила Додона, отримавши 36,16% голосів виборців. Ігор Додон фінішував другим iз результатом 32,61% голосів. Отже, ці двоє кандидатів зустрінуться знову в другому турі виборів. 
 
Вони змагатимуться за прихильність виборців інших кандидатів: Ренато Усатого (набрав 16,90% голосів), Віолети Іванов (6,49%), Андрея Нестасе (3,26%). Інші три кандидати (Октавіан Цику, Тудор Деліу, Дорін Кіртоаке) разом не набрали навіть 5 відсотків голосів.
 
Президентські вибори, як і нещодавні місцеві в Україні, пройшли в Молдові за рекордно низької явки — її поріг ледве перевищив необхідні 33,3%. У другому турі вибори визнають такими, що відбулися, незалежно від кількості виборців, які прийдуть на дільниці.
 
Багато людей розглядають ці вибори як змагання між двома баченнями країни. Додон перебуває під впливом Москви, є одним iз «друзів Путіна» і його вибо­рчу базу становлять російськомовні меншини.
 
Санду є проєвропейським політиком і популярна серед молдован, які хочуть бачити приєднання їхньої країни до Європейського Союзу, та громадян, які живуть і працюють за кордоном у країнах Заходу.
 
Ця пара вже зустрічалася на президентських виборах 2016 року, на яких Додон переміг iз перевагою 70 тисяч голосів над Санду. Перемогу Додону на попередніх виборах забезпечили ті молдовани, які мешкають у Росії та Придністров’ї.
 
Таку ж схему застосовують і на цих виборах. Якщо на минулорічних парламентських виборах для голосування на території Росії зареєструвалися 6 тисяч громадян Молдови, то на ці президентські вибори — 60 тисяч. Те ж саме і в Придністров’ї. Додон не приховуючи заявив, що виграє і ці вибори за рахунок 100-120 тисяч додаткових голосів iз Росії та Придністров’я.