Франція знову запроваджує повний карантин, Німеччина — частковий

30.10.2020
Франція знову запроваджує повний карантин, Німеччина — частковий

Макрон оголошує карантин.

Увечері в середу, 28 жовтня, президент Франції Емманюель Макрон у телезверненні до населення оголосив про запрова­дження карантину по всій країні. Винятки можливі лише в заморських її територіях.
 
Нові обмеження набувають чинності в ніч із четверга на п’ятницю, 30 жовтня, і триватимуть мінімум до 1 грудня. Як і під час загального режиму самоізоляції навесні цього року, виходити з дому можна буде тільки з кількох причин. Наприклад, для поїздки на роботу, для візиту до лікаря, походу в магазин по продукти, допомоги близькій людині або на прогулянку біля будинку. З собою треба мати спеціальний документ із вказаною причиною виходу.
 
Усі ресторани, бари та інші «приймаючі публіку» заклади знову закриють. Залишаться відкритими лише магазини, які торгують товарами першої необхідності. Однак деякі заклади зможуть відкритися через два тижні, якщо санітарна ситуація поліпшиться, зазначив Макрон. Паралельно він оголосив про спеціальний план фінансової допомоги малому та середньо­му бізнесу. Ті, хто не зможе працювати через карантин, отримуватимуть допомогу з тимчасового безробіття, як і раніше. Держустанови, заводи, будівельні і сільськогосподарські підприємства продовжать працювати.
 
«Економіка не повинна ні зупинитися, ні впасти», — підкреслив Макрон. На відміну від попереднього карантину, дитячі садки і школи (в тому числі старші класи) продовжать роботу «при посиленому санітарному протоколі». Студентів вищих навчальних закладів переведуть на дистанційне навчання.
 
Одночасно максимальне число людей повинне перейти на віддалену роботу, як і навесні. На відміну від березня-квітня, візити в будинки для людей похилого віку будуть дозволені при дотриманні суворих санітарних обмежень. Приватні зібрання, за межами суворо обмеженого сімейного кола, повинні бути виключені. Всі публічні масові заходи заборонили. Поїздки з регіону в регіон теж під забороною, за винятком повернення з відпустки або канікул (зараз у Франції шкільні канікули).
 
Макрон зазначив, що найближчими вихідними допустять толерантність, щоб «сім’ї могли організуватися».
 
Оголошено також, що експрес-тести на коронавірус в обов’язковому порядку проводитимуть для всіх, хто прибуває до Франції. Кордони Франції відкриті для інших європейських країн, але зовнішні кордони Євросоюзу залишаться закритими. Обмежувальні заходи діятимуть мінімум до 1 грудня, кожні два тижні влада оцінюватиме їх ефективність.
 
Прем’єр-міністр Жан Кастекс уточнить деталі нових карантинних заходів на пресконференції в четвер увечері. Макрон припустив, що під час другої хвилі коронавірусу, ймовірно, буде більше жертв, ніж навесні цього року. «Як і всіх наших сусідів, нас захопило різке прискорення епідемії, вірус, здається, набирає сил із настанням зими і зниженням температур», — зазначив президент.
 
Він підкреслив, що зараз потрібно «різко натиснути на гальма», щоб стримати епідемію і не допустити перевантаження лікарень. Уже зараз більше половини відділень реанімації зайняті хворими на COVID-19. Президент відкинув стратегію колективного імунітету. За його словами, якщо не вживати ніяких заходів, за кілька місяців у Франції від COVID-19 можуть померти щонайменше 400 тисяч осіб, а лікарні будуть змушені робити вибір між пацієнтами. Карантин тільки для літніх людей він назвав недостатнім. Але висловив сподівання, що французи зможуть відзначити в колі сім’ї Різдво і Новий рік.
 
Як стало відомо, за останній тиждень кількість хворих на ковід зросла, у Франції збільшилася вдвічі. Різкий стрибок епідемії знову застав владу Франції, як й інших європейських країн, зненацька, зізнався Емманюель Макрон.
 
У середу, 28 жовтня, канцлерка Німеччини Анґела Меркель провела переговори з главами урядів земель, після яких також повідомила про запровадження нових жорстких соціальних обмежень для населення та обмежень для бізнесу.
 
Нові обмеження запроваджуються з наступного понеділка, 2 листопада, і діятимуть до кінця листопада. Зокрема, в країні закриють усі заклади громадського харчування, культурні та розважальні заклади, а футбольні матчі та інші заходи професійного спорту відбуватимуться за порожніх трибун. Також закриють косметичні й масажні салони, публічні будинки та студії татуювання. Робота перукарень буде дозволена, але за умов дотримання суворих заходів гігієни.
 
Магазинам дозволять працювати, але вони повинні обмежити кількість клієнтів, які одночасно перебувають у приміщеннях, з розрахунку одна людина на десять квадратних метрів. Також працюватимуть школи та дитсадки, але там запровадять нові обмеження та правила гігієни. Федеральний та земельні уряди вимагають від підприємств забезпечити можливість віддаленої роботи для працівників там, де це є можливим. Також в уряді обіцяють фінансову підтримку підприємствам, які постраждають від нового локдауну.
 
Крім того, мешканцям Німеччини доведеться обмежити соціальні контакти «до абсолютного мінімуму». Приватні зібрання людей — як на відкритому повітрі, так і під одним дахом — відтепер дозволено лише у кількості не більше десяти осіб і не більше ніж із двох домогосподарств. Також жителів ФРН закликають, як і раніше, відмовитися від усіх необов’язкових поїздок. Починаючи з 2 листопада туристи не зможуть зупинятися у німецьких готелях — їм дозволятимуть приймати лише тих постояльців, які подорожують із важливих причин.
 
«Ми повинні діяти, і діяти зараз — щоб уникнути надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я в країні», — наголосила німецька канцлерка. За її словами, все це є «жорсткими заходами», які діятимуть в усій країні, але іншого виходу, аби стримати розповсю­дження хвороби, немає. Утім ухвалені 28 жовтня заходи є м’якішими, порівняно з локдауном, який запроваджували в березні цього року, тому в німецьких ЗМІ нові заходи вже охрестили «м’яким локдауном».
 
Після запровадження нового карантину двома провідними країнами Євросоюзу, ймовірно, інші країни ЄС підуть за їхнім прикладом. 
 
Одночасно з заходами в Німеччині та Франції Європейська комісія представила рекомендації щодо європейської стратегії вакцинації проти нового коронавірусу, яка включатиме використання швидких тестів на антиген — поінформувала Урсула фон дер Ляйєн, президент Європейської комісії.
 
Як вона зазначила, поставки вакцин можна очікувати навесні. Фон дер Ляйєн, визнала, що застосовані весною стратегії виходу з пандемії були занадто швидкими, обмеження були зняті занадто рано — тому й друга хвиля. «Ми не знаємо, чи буде вона і останньою», — сказала німкеня.
 
Урсула фон дер Ляйєн заявила, що вакцини від коронавірусної інфекції першого покоління зможуть дати в кращому випадку 70-відсоткову ймовірность імунітету. За її словом, жодна вакцина у світі не може забезпечити 100-відсотковий імунітет.
 
Однак показник у 70% в ЄК вважають уже хорошим результатом для вакцин першого покоління. Втім, зважаючи на часті випадки повторного зараження коронавірусом у тих, хто вже неодноразово перехворів, питання необхідності такої вакцинації вже викликає багато запитань.