Національна оперета провела першу онлайн-прем’єру дитячої вистави «У ритмі Африки»

28.10.2020
У жовтні відбулася перша онлайн-прем’єра вистави для дітей «У ритмі Африки».
 
Це перша постановка з чотирьох, які є частиною проєкту «Перший крок у велике мистецтво», реалізованого Національною оперетою України за підтримки Українського культурного фонду.
 
Наступного дня, 18 жовтня, глядачам продемонстрували ще одну виставу — «Велика Jazz-подорож». Відеострімінг відбувався через YouTube-канал KievOperetta.
 
«Загалом онлайн-прем’єра — це великий ризик, глядачів поряд немає, вони за екраном. Але ми отримали чимало позитивних відгуків у соцмережах після трансляцій. Один iз коментарів особливо запам’ятався: «Діти захоплені африканськими ритмами! Онлайн-формат дозволяє навіть приєднатися до музикування». Це написала матуся й прикріпила фотографію, де дитинка барабанить у побутовий предмет — каструльку. Значить, ми зацікавили юних глядачів і тепер чекаємо їх у театрі», — зазначає куратора проєкту Тетяна Зілінська.
 
«Перший крок у велике мистецтво» — це серія вистав, які мають на меті познайомити дітей зі світом музики. Через театральне мистецтво юним глядачам розповідають про музичні інструменти, традиційні й зовсім оригінальні, про творчість знаних композиторів, представляють цікаві факти та легенди світу музики різних країн.
 
«Із самого початку планували грати виставу на глядача, але карантин вніс корективи, і довелося робити прем’єру онлайн. Тому деякі мізансцени ми переробляли, щоб вони, грубо кажучи, «працювали на камеру». Коли буде дозвіл грати виставу в театрі, вона йтиме на малій сцені й глядачі будуть зовсім поряд з акторами, тоді буде взаємодія. Коли буде зворотна реакція на сюжет, події, жарти, то припускаю, що вноситимемо корективи», — розповів режисер проєкту Богдан Поліщук.
 
Проєкт «Перший крок у велике мистецтво» — це ще дві показані днями прем’єрні вистави — «Іспанські історії» та «Україна музична». Надалі всі ввійдуть до репертуару Національної оперети України і демонструватимуться для маленьких глядачів наживо.